Ne jejte filetov inčunov iz E.Leclerca, saj lahko vsebujejo histamin

Fileti inčunov

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja na možno prisotnost histamina v živilu oziroma filetih inčunov, ki jih prodaja E.Leclerc, zato vse potrošnike poziva, da živila ne kupujejo oziroma ga vrnejo trgovcu, če ga imajo doma.

Zaradi dolgega roka uporabe je možno, da imajo potrošniki živilo še doma. V tem primeru ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Histamin
Tvorba histamina se prične, ko ribe in druge morske živali poginejo, saj takrat preneha delovati njihova imunska obramba in se tako ustvarijo dobri pogoji za rast nekaterih vrst bakterij, ki so sicer del naravne mikroflore morij in živali v njem. Bakterije tvorijo encim, tako imenovani histidin dekarboksilaza, ki povzroči razgradnjo aminokisline histidina, pri čemer nastane histamin, ki se še naprej razgradi. S toplotno obdelavo pa histamina in dveh sestavin, ki nastanejo pri njegovem razkroju, ne uničimo. To pomeni, da s kuhanjem ne moremo preprečiti tveganja zaradi histamina.

Lahko se pojavi alergijska reakcija
Pri ljudeh lahko zaužitje živila, ki vsebuje več histamina, povzroči zastrupitev, ki je podobna alergijskih reakcijam. Reakcija se lahko pojavi v nekaj minutah ali v nekaj urah po zaužitju takšnega živila. Bolezenski znaki so glavobol, slabost, pekoč občutek in zbadanje v ustih in okrog njih, izpuščaji in/ali otekanje na predelu prsi in vratu, znižanje krvnega pritiska, srbečica po telesu, bruhanje in driska. Bolezenski znaki navadno minejo v nekaj urah po zaužitju, lahko pa trajajo tudi nekaj dni.

Nastanek histamina je predvsem posledica neustreznega ravnanja z ribami in drugimi morskimi živalmi med in po ulovu, pa tudi neprimernih razmer pri skladiščenju ali med drugimi tehnološkimi postopki (npr. filetiranje). Nastanek histamina lahko omejimo, če dosledno upoštevamo pravila dobre higienske prakse, s primernim hlajenjem rib takoj po ulovu, tako da je v zabojih, v katerih se ribe hranijo oziroma prodajajo, zadostna količina ledu.

Oddaj komentar