Na Univerzi v Mariboru sprejeli program dela za letošnje leto

Univerza v Mariboru

Senat Univerze v Mariboru je na današnji izredni seji brez razprave sprejel program dela univerze za letošnje leto in se seznanil s pripadajočim finančnim načrtom. Po besedah prorektorja za finančne zadeve Žana Jana Oplotnika se na javni službi ponovno kaže minus, a so ga še vedno uspeli pokriti iz drugih virov, zato poslovanje ni ogroženo.

“Že več let na javni službi ustanovitelj, torej država, ne zagotavlja 100-odstotnega financiranja javne službe,” je pojasnil Oplotnik in dodal, da so v takšnem položaju tudi druge univerze. Izpad zapolnjujejo med drugim s prihodki iz raziskovalnega dela in izrednega študija. “Na koncu lahko univerza še vedno likvidnostno poravnava svoje obveznosti,” je dodal.

Lani je primanjkljaj pri javni službi na ravni univerze dosegel 10 odstotkov prihodkov, medtem ko se je prejšnja leta gibal pri okoli petih odstotkih. “Če dobimo nekaj čez 50 milijonov, smo imeli lani na javni službi okoli pet milijonov minusa,” je povedal Oplotnik. Skupno letni prihodki mariborske univerze znašajo okoli 90 milijonov evrov.

Večji primanjkljaj je predvsem posledica lanskega sodnega sklepa, po katerem je morala univerza zaradi neustreznih napredovanj povrniti zaposlenim skupno okoli štiri milijone evrov.

Glede spornih dodatnih honorarjev profesorjem za dodatno delo ob množičnem zaključevanju študija študentov po predbolonjskih programih, ki so si jih po zaenkrat znanih podatkih izplačevali na pravni fakulteti, ni še nič novega. Zadeva naj bi bila razčiščena v okviru širšega postopka revizije in forenzičnega pregleda, ki je trenutno v teku. Če bodo našli kakšne nepravilnosti, jih bodo predali pristojnim organom, je zatrdil Oplotnik.

Sprejem programa dela na senatu univerze je le formalnost, saj je bil ta predtem že podrobno obravnavan na posameznih članicah univerze. Poročilo za lansko leto bodo potrjevali na izredni seji konec februarja.

Univerza v Mariboru sicer za prihodnje študijsko leto razpisuje 4620 vpisnih mest, kar je 7,7 odstotka manj kot lani. Junija pa bodo na njej potekale volitve novega rektorja, saj je moral Igor Tičar zaradi upokojitve predčasno zaključiti svoj mandat.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar