Mariborsko letališče išče dolgoročnega najemnika

Ministrstvo za infrastrukturo je danes objavilo razpis za zbiranje ponudb za dolgoročni najem mariborskega letališča. Zaradi transparentnosti nameravajo obvestilo o razpisu objaviti v Delu, Večeru, Dnevniku in Financah ter v strokovni reviji s področja letalstva Airport World. Rok za oddajo ponudb je 45 dni in se izteče 30. januarja naslednje leto.

letalisce

Kot je zapisano v razpisu, Letališče Edvarda Rusjana Maribor predstavlja letališko infrastrukturo, ki se v celoti ali delno uporablja za prilete, vzlete ali premikanje zrakoplovov po površini, ter s tem povezane opreme in inštalacije ter objekte, naprave in opremo, ki so namenjene izvajanju storitev zemeljske oskrbe, vključno z uporabo dovoznih poti in parkirišč.

Sedanji upravljavec letališča je družba Aerodrom Maribor, ki se ji konec leta izteka že večkrat podaljšana koncesija za upravljanje. Družba je v lasti Delavske hranilnice, nedavno pa je že bil dogovorjen posel o prodaji za zdaj še javnosti neznanemu kupcu.

Mariborski župan Andrej Fištravec je povedal, da po njegovih informacijah teče zelo pozitiven proces. Kot je dejal, gre za mednarodni konzorcij, ki ni le izrazil interesa, pač pa je tudi plačal konkretno aro, javnosti pa se bo predstavil takoj, ko bo plačal celotno kupnino.

Delavska hranilnica je nedavno namreč našla kupca, o katerem pa vsi vpleteni za zdaj še molčijo. V ospredju posla se pojavljajo nekateri stari znanci različnih bolj ali manj uspešnih mariborskih poslov, ki jim je skupen kitajski kapital, a ti naj bi bili zgolj posredniki za pravega kupca letališča.

“Kolikor vem, ne gre le za letališče, pač pa vlagatelji razmišljajo precej širše. Vidijo investicijo na letališču, ki se jim zdi zanimiva prav zaradi lege in možnosti, ki jih ima mesto v širšem smislu. Na letališče se namreč veže logistika ter vzporedne funkcije, ki so za to potrebne, to pa za Maribor lahko pomeni izjemno veliko pridobitev, ki bo opazna v regionalnih dimenzijah,” je dejal Fištravec.

Posel bo sicer po neuradnih informacijah sklenjen šele, če in ko bo dejansko prišlo do dodelitve dolgoročnega najema Aerodromu Maribor, saj je slednji zgolj lastnik nekaterih manjših objektov na letališču.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar