Mariborsko družinsko podjetje leto 2016 zaključilo dobičkonosno

Mariborsko družinsko podjetje Lumar, ki se ukvarja s proizvodnjo nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov, je lani ustvarilo dobrih 11,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je sicer okoli sedem odstotkov manj kot leto prej, a je hkrati skoraj podvojilo dobiček, ki bo po prvih podatkih znašal dobrega pol milijona evrov.

Nekaj nižjo lansko številko glede prihodkov gre po besedah direktorja Marka Lukića pripisati še vplivu postavitve paviljona na Expu na poslovanje v letu pred tem, sicer pa so lani sklenili za dobrih 18,5 milijona evrov poslov, kar je celo 62-odstotna rast glede na leto 2015, že leto pred tem so beležili rast v višini 40 odstotkov.

“Še leta 2009 smo ustvarili 7,6 milijona evrov, pred prodajo podjetja avstrijski skupini GBG je številka narasla na 11,2 milijona evrov, po dveh letih stagnacije pa se je s ponovnim prevzemom lastništva začela ponovna rast. Tudi za letošnje leto so napovedi izredno pozitivne. Ker gre za gradbene projekte, tega ne napovedujemo na pamet, saj gre za dejansko že sklenjene posle, glede na katere je podjetje razprodano za vsaj leto dni vnaprej,” je dejal Lukić.

V istem obdobju so izvoz strukturno iz desetih povišali na 36 odstotkov, čeprav so tudi prodajo v Sloveniji v zadnjih dveh letih dvignili za 86 odstotkov. Na tujih trgih so prodajo glede na leto prej povišali za 70 odstotkov, od tega preko lastnega podjetja v Avstriji celo za 116 odstotkov, v Italiji pa beležijo rast v višini 27 odstotkov.

Tudi letos pričakujejo bistveno rast prihodkov, kar okoli 40-odstotno, s čimer bi se približali 16 milijonom evrov. Zaradi povečanega obsega poslov se bo letos 63 zaposlenim pridružilo predvidoma še okoli deset novih. Podjetje se lahko pohvali tudi z visoko dodano vrednostjo, med 50.000 in 56.000 evri na zaposlenega, kar je kar dvakrat več od povprečja v panogi.

V podjetju ob tem dobro poskrbijo tudi za zaposlene, saj povprečna plača po besedah Lukića znaša slabih 2100 evrov. Tudi sicer ni pri njih nikogar, ki ne bi zaslužil vsaj 800 evrov neto osnovne plače, lani pa so kot nagrado za uspešnost zaposlenim izplačali še dodatnih 500 evrov.

“Prav vsi naši delavci so po preteku eno do trimesečne preskusne dobe zaposleni za nedoločen čas, saj menimo, da se morajo skupaj z družinami počutiti varne, nenehno podaljševanje pogodb in različne oblike prekarnega dela pa preziramo in obsojamo. Je pa res, da je slovenska delovnopravna zakonodaja tudi takšna, da na nek način spodbuja delodajalce k spornemu ravnanju,” je jasen prvi mož Lumarja.

V podjetju si zato želijo izboljšav delovno-pravne zakonodaje, v nasprotju z marsikaterim podjetjem pa zagovarjajo tudi hkraten dvig minimalne plače in razbremenitev stroškov dela. Po besedah Lukića je potrebno tudi odpraviti nelojalno konkurenco, na račun katere trpi kakovost, država pa bi morala bolj vzpodbujati oblike zelenega javnega naročanja, inovativnosti ter ustvariti družinskim podjetjem naklonjeno družbeno klimo.

Vir: lokalec.si

Oddaj komentar