Mariborska občina preferira razvoj centra mesta

Vir: MO Maribor

Mestna občina Maribor je objavila Javni razpis za sofinanciranje stroškov odpiranja novih delovnih mest v Mestni občini Maribor leto 2019.

Mestna občina Maribor želi dodeliti sredstva podjetjem, ki poslujejo na območju starega mestnega jedra Mestne občine Maribor, tako, da sofinancira stroške odprtja novega delovnega mesta in sicer zaposlitev brezposelne osebe (v znesku 10 minimalnih mesečnih plač), ki ima stalno prebivališče v Mestni občini Maribor, z namenom, da bodo lahko podjetja kot so trgovine, gostinski lokali, obrtne in storitvene delavnice, podaljšale svoj delovni čas tudi čez vikend, izboljšale svojo ponudbo ter več časa posvetile marketingu in promociji. Cilj ukrepa je zmanjšanje brezposelnosti v Mestni občini Maribor in oživljanje starega mestnega jedra na področju trgovine, gostinstva in obrti.
Pravzaprav dobrodošel razpis, ki pa je zaradi nekaterih omejitev, med Mariborčani, dvignil precej prahu. Večino so zmotili razpisni pogoji, ki velevajo, da se na razpis lahko prijavijo zgolj podjetja, ki poslujejo na območju starega mestnega jedra v Mestni občini Maribor. Meja območja starega mestnega jedra poteka po severnem robu Gregorčičeve ulice, vzhodnem robu Trga svobode, Ulice škofa Maksimilijana Držečnika in Ulice slovenske osamosvojitve, severni obali reke Drave in zahodnem robu Strossmayerjeve ulice.
Na družbenih omrežjih tako lahko zasledimo precej polemike o tem, zakaj župan preferira zgolj center mesta, kjer “domujeta” tudi dva njegova lokala oziroma hotel. Veliko meščanov je namreč prepričanih, da se bo 120.000,00 evrov davkoplačevalskega denarja razdelilo zgolj med peščico podjetnikov, gostincev in trgovcev v centru mesta, čeprav je pomoči potrebnih, veliko več. Kaže, da je to zmotilo tudi mestnega svetnika in protikandidata sedanjemu mariborskemu županu na zadnjih lokalnih volitvah, Franca Kanglerja.

Vir: Tweeter profil Franca Kanglerja

Na občini opažajo, da imajo lokali v centru mesta premalo zaposlenih
Za pojasnilo, tako “ozko” nastavljenega razpisa, smo se obrnili na Mestno občino Maribor, kjer smo dobili naslednji odgovor: “MO Maribor želi s predmetnim javnim razpisom pripomoči k oživitvi mestnega jedra in s subvencijo za dodatno ustvarjeno zaposlitev pomagati podjetjem, ki delujejo v starem mestnem jedru predvsem na področju trgovine, gostinstva, obrti in drugih storitvenih dejavnosti, ki jih meščani potrebujejo za kvaliteto preživljanje vsakdanjika. Na MO Maribor opažamo, da imajo manjše trgovinice, lokali in delavnice v mestnem jedru velikokrat premalo zaposlenih, da bi si lahko privoščili podaljšan delovni čas med vikendi, predvsem ob nedeljah in pa tudi daljši delovni čas med tednom. Ob enem zaznavamo tudi, da se prej našteti deležniki v mestnem jedru ne uspejo ukvarjati z marketinško promocijo in z aktivnostmi za izboljšanje svoje ponudbe ter storitev, saj so trgovci nemalokrat v vlogi prodajalca, nabavnika, čistilca, aranžerja, računovodje…Z ukrepom si prizadevamo tudi zaposliti čimveč brezposelnih oseb iz naše občine v mestnem jedru, povečati potrošnjo in izboljšati ponudbo ter povečati obisk mestnega jedra predvsem ob vikendih.”

Oddaj komentar