Maribor v gradnjo podvoza pod tiri na Ljubljanski cesti

V Mariboru naj bi se letos poleti začela gradnja cestnega podvoza pod železniško progo na Ljubljanski ulici, s čimer se želijo izogniti kolonam vozil pred zapornicami ob prihodu vlaka na tamkajšnje postajališče ob UKC Maribor. Na ministrstvu so ta teden izbrali izvajalca gradnje in če ne bo pritožb, bi pogodba lahko bila podpisana v juniju.

Gre za odpravo sedanjega nivojskega prehoda Ljubljanske ulice čez regionalno železniško progo Maribor – Prevalje v bližini Magdalenskega parka in Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Ob tem naj bi tudi na novo uredili tamkajšnje železniško postajališče, vzpostavili krožišči na stiku z Ulico Moše Pijade in Masarykovo ulico ter z Jezdarsko ulico in vzpostavili kolesarsko stezo. Na strehi podvoza bosta na obeh straneh železniške proge urejena dva manjša trga.

Projekt vodi ministrstvo za infrastrukturo, kjer so na javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del prejeli tri ponudbe. Izbrali so konzorcij podjetij Pomgrad in GH Holding, ki sta oddala ponudbo za 8,92 milijona evrov. 60 odstotkov denarja naj bi prispevala država, ostalo občina.

“Če ne bo nobenih pritožb na odločitev, bo pogodba lahko podpisana v mesecu juniju, nato pa sledi začetek izvedbe del,” so povedali na omenjenem ministrstvu.

Predvideni rok izvedbe del je 16 mesecev. Promet motornih vozil bo urejen z obvozi po vzporednih cestah, za pešce in kolesarje pa bo postavljen začasni nivojski prehod čez železniško progo ob Magdalenskem parku pri hostlu Pekarna.

Prvi poizkusi izdelave izvennivojskega križanja Ljubljanske ulice in železniške proge so bili izvedeni že leta 1993, a so bili zaradi pomanjkanja denarja ustavljeni.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar