Kako se najbolje zaščititi pred piki komarjev?

Vir: Pixabay

O tem, da so komarji sila nadležni krvosesi, ne gre izgubljati besed. O boleznih, ki jih prenašajo, je veliko napisanega, večina nas tudi ve, da pri nas že vrsto let niso prisotne le domorodne vrste komarjev iz rodu Culex, tako imenovani navadni komarji, ampak so k nam zašle tudi invazivne vrste. Med njimi je zagotovo najbolj poznan tigrasti komar (Aedes albopictus), saj nas ne pusti pri miru niti podnevi. Ponudba različnih izdelkov, s katerimi naj bi se učinkovito ubranili pred piki komarjev, je kar široka. Kaj pa učinkovitost?

Sredstva za zaščito pred piki komarjev oziroma repelenti, se kar pogosto uvrstijo na seznam testov potrošniških organizacij. Zveza potrošnikov Slovenije je predstavila izsledke preizkusa različnih pršil in losjonov, ki so se ga lotili njihovi francoski kolegi. Na test so postavili tudi nekaj drugih vrst izdelkov za odganjanje komarjev, da bi preverili, kako učinkoviti so. Prvič so bile na testu tudi pasti za komarje, ki delujejo po nasprotnem načelu, torej komarje privabljajo. Resda velike večine znamk testiranih izdelkov v naših trgovinah ni, a tudi nekatere ugotovitve s testa lahko pridejo prav pri izbiri.

Zaščita brez kemije
Nosite svetla in ohlapna oblačila. Komarje privablja toplota, ki jo oddajamo toplokrvna bitja. Temno obarvana oblačila zadržijo več toplote kot svetlo obarvana, zato smo v njih za komarje še bolj privlačni. Ohlapna oblačila komarjem otežijo dostop do kože.
Raje ne uporabljajte odišavljenih izdelkov za osebno higieno in nego. Zdi se, da komarje privlačijo določene dišave, ki so v šamponih, losjonih, parfumih. Vzrok sicer ni povsem jasen, a velja poskusiti, morda bo bivanje v naravi tudi zato bolj sproščujoče.
Ne posedajte zunaj pregreti in prepoteni, na primer po telesni aktivnosti. Ne le, da boste še bolj privlačni za komarje, tudi učinkovitost repelenta, ki ste ga nanesli, bo manjša.
Namestite mreže proti komarjem. Tudi pri nas je vse več domov, pri katerih opazimo na oknih mreže proti komarjem. Glede na to, da teh insektov v prihodnosti gotovo ne bo manj, kvečjemu vedno več, velja razmisliti tudi o mreži, s katero se zaščitimo med spanjem. Če je pri hiši dojenček, je takšna mreža zagotovo še posebno priporočljiva.

Učinkovine v repelentih
Aktivne snovi v izdelkih komarjem blokirajo receptorje za zaznavanje našega vonja, lahko pa izdelek sprošča komarjem neprijeten vonj in jih na ta način odganja. V repelentih so predvsem štiri različne učinkovine, ki jih vsebujejo tudi pršila in losjoni na testu.

DEET (Diethyltoluamid) je najdlje poznana in tudi najbolj raziskana sintetično pridobljena učinkovina. Običajno se v repelentih uporablja v koncentracijah do 30 g/100 g izdelka, dovoljene so tudi koncentracije vse do 100 odstotkov. Velja za varno, ker so neželeni učinki (glavobol, vrtoglavica) zaradi pogoste uporabe te snovi v visokih koncentracijah zelo redki. Kljub temu ne gre pretiravati, posebno za otroke so primerni repelenti z največ 10-odstotno koncentracijo DEET. DEET topi gumo in plastiko, zato ga ne nanašamo na oblačila ali predmete iz teh materialov, ker jih lahko poškodujemo.

Ikaridin (tudi pikaridin). Repelenti v 100 gramih izdelka običajno vsebujejo do 20 gramov te aktivne snovi, ki je po učinkovitosti primerljiva z DEET. Pridobljena je sintetično, a obstaja tudi v naravi (v črnem popru).

IR3535 (Ethyl butylacetylaminopropionate) je po učinku tudi primerljiv z DEET in prav tako topi plastiko. Običajno je v repelentih prisoten v koncentraciji do 20 g/100 g izdelka, lahko tudi nekaj višji.

OLE (olje limonovega evkalipta) je izvleček, pridobljen iz avstralskega evkalipta, ki vsebuje učinkovino PMD (paramenthane-3,8-diol). OLE v izdelku prepoznamo tudi pod trgovskimi imeni, kot sta Citrepel in Citriodiol. Ne smemo ga zamenjati z »navadnim« eteričnim oljem evkalipta, ki je pridobljeno z destilacijo, saj ta vsebuje predvsem rastlinske sestavine, a zelo malo učinkovine PMD. Koncentracija OLE v izdelkih je običajno približno 30 odstotkov, lahko tudi več.

Nekaj nasvetov pri nakupu in uporabi sredstev proti komarjem
– Ne izbirajte med izdelki z večjo koncentracijo aktivne snovi, kot je običajna. Testi kažejo, da to ne pomeni tudi večje zaščite.
– Vedno preberite in upoštevajte navodila za uporabo in varnostna opozorila, ki so napisana na izdelku!
– Ne uporabite večje količine sredstva, kot svetuje proizvajalec, ker ne boste s tem nič bolj zaščiteni.
– Repelent nanesite le na izpostavljeno kožo in ne tudi na mesta, ki so zaščitena z oblačili.
– Sredstva ne pršite neposredno na obraz, ampak najprej na dlani in ga potem nanesite na obraz – pazite, da ne zaide v usta ali v oči. Če se to vseeno zgodi, sredstvo izperite z mlačno vodo.
– Ne nanašajte izdelka na kožo, ki je poškodovana.
– Ne uporabljajte pršila v bližini hrane.
– Po uporabi repelenta si roke temeljito umijte z milom in vodo. Enako temeljito odstranite tudi ostanke sredstva s telesa.
– Embalaža repelentov spada med nevarne odpadke.

Otroci, nosečnice in doječe matere
– Pri nakupu repelenta, ki ga nameravate uporabljati za otroka, na izdelku obvezno preverite deklaracijo in opozorila, ki se nanašajo na omejitev starosti otrok, za katere je uporaba izdelka dovoljena (npr. od 6. meseca dalje, od 24. meseca dalje).
– Izbirajte med sredstvi z manjšo koncentracijo učinkovin.
– Uporaba pršil za otroke, mlajše od šestih mesecev, ni primerna.
– Ne dovolite, da otrok sam uporablja sredstvo, ampak mu ga nanesite vi. Izpustite roke, ker jih otroci radi dajejo v usta ali si z njimi manejo oči.
– Na majhni površini kože pravočasno preverite, ali je otrok morda preobčutljiv na izdelek. Na reakcijo je namreč treba počakati vsaj nekaj ur, lahko tudi dlje.
– Med nosečnostjo in ko dojite uporabite previdnostno načelo in repelentov, ki vsebujejo kemične snovi, ne uporabljajte. Izberite katero od možnosti zaščite brez kemije.

Pršila in losjoni: učinkoviti, a krajši čas, kot bi pričakovali
Na tokratnem testu so preizkuševalci preverjali, kako uspešna so sredstva pri preprečevanju pikov komarjev, navadnih in tigrastih, in tudi trajanje zaščite. Večina izdelkov za zaščito pred piki komarjev navaja, da nas bodo njihovi izdelki pred piki ščitili od 6 do 8 ur, nekateri celo do 12 ur. Kolikšna bo v tem času zaščita, z deklaracij ne izvemo, zato so preizkuševalci postavili testno spodnjo mejo – sredstva morajo zagotavljati vsaj 95-odstotno zaščito v času obljubljenega trajanja zaščite. Pri veliki večini izdelkov je bila ta dosežena že po treh urah od nanosa, le trije izdelki so visoko zaščito ohranili tudi še četrto uro. Pozneje je vsem repelentom učinkovitost znatno upadla.
Iz meritev trajanja učinkovitosti zaščite, ki jo zagotavljajo pršila in losjoni na testu, ugotovimo, da vsa sredstva ponujajo visoko zaščito prvi dve uri po nanosu (najmanj 98-odstotno, pri večini pa več kot 99-odstotno), tretjo uro se ta pri nekaterih izdelkih zmanjša na približno 90 odstotkov, nato pa pri mnogih opazno upade, tako da po petih urah od nanosa najslabši izdelki zagotavljajo le še okrog 70-odstotno zaščito pred piki komarjev.
Izdelki vsebujejo različne učinkovine v različnih koncentracijah, a izkazalo se je, da to ne vpliva odločilno na ohranjanje njihove učinkovitosti v času (urah). Ko uporabimo repelent, se torej ne gre zanašati na deklarirano trajanje zaščite. Po kakšnih treh urah velja nanos ponoviti, če seveda vmes niste poiskali osvežitve v vodi, po kateri je treba enako kot pri sončnih kremah sredstvo ponovno nanesti.

Pasti za komarje: mnogi se niso ujeli
Pasti večinoma delujejo po načelu oddajanja toplote in ogljikovega dioksida, torej posnemajo toploto našega telesa in dihanje, kar komarje privlači. Komarji, ki zaidejo v past, ne morejo več iz nje in poginejo.
Na testu je med več modeli in znamkami daleč najboljši rezultat dosegla past, v katero se je v 12 urah ulovilo 49 odstotkov tigrastih in 32 odstotkov navadnih komarjev, v 24 urah pa 61 odstotkov tigrastih in 55 odstotkov navadnih komarjev. Izdelka pri nas sicer ne moremo kupiti, a prav pogrešali ga niti ne bomo, posebno če pomislimo na številne komarje, ki jih pasti ni uspelo poloviti.

Različne naprave za odganjanje komarjev: niso prepričale
Naprave uporabljajo različne načine odganjanja komarjev (z ultrazvokom, z LED-sijalko s funkcijo odganjanja, z oddajanjem insekticida). Med testiranimi napravami lahko pri nas kupimo prenosno ultrazvočno napravo za odganjanje komarjev Chicco (cena: 11,89 evra) in svetilko (lanterno) za odganjanje komarjev Thermacell (cena 46 evrov), ki oddaja insekticid. Čeprav se zdi izdelek Chicco, ki deluje na osnovi neškodljive ultrazvočne tehnologije in ne kemije, idealen za uporabo v prostoru, kjer imamo dojenčka, njegova učinkovitost razočara. V 12 urah je naprava odvrnila le 6 odstotkov tigrastih in 12 odstotkov navadnih komarjev. Tudi svetilka Thermacell, ki je bila na testu v tej kategoriji sicer boljša, ni prepričala: odgnala je le 14 odstotkov tigrastih in 35 odstotkov navadnih komarjev.

Zapestnice: povsem neučinkovite
Večina preizkušenih modelov zapestnic komarje odganja z vonjavami eteričnih olj (citronela, geranija …), ki so komarjem neprijetne. Komentar preizkuševalcev, da so komarji med preizkusom nemoteno pristajali kar na zapestnicah in jih pikali tudi tik ob njih, je dovolj zgovoren.

Oddaj komentar