FOTO: V Mariboru odslej pet novih avtobusov

Mariborsko javno podjetje Marprom je od danes bogatejše še za pet novih avtobusov emisijskega razreda Euro 6 na dizelski pogon, ki jih je v 80 odstotkih sofinanciral Eko sklad. Danes so jih tudi uradno predali svojemu namenu, ob tem pa je direktor Marproma Bernard Majhenič izpostavil, da  bodo tudi v prihodnje posodabljali vozni park in poskrbeli za prenovo linij.

 avtobusi, marprom, javni potniški prevoz, javni promet (4)

Mestni svet Mestna občine Maribor je že julija 2015 sprejel celostno prometno strategijo, s privlačnim potniškim prometom, mrežo varnih kolesarskih poti in dobrih poti za pešce stremimo k temu, da bi Maribor postal zgled dobro organiziranega mesta, ki razvija koncepte trajnostne mobilnosti v mestu. Med pomembni segmenti je tudi posodobitev voznega parka javnega mestnega potniškega prometa, in sicer z izbiro nizkopodnih in nizkoemisijskih avtobusov.

Tudi zato že nekaj časa posodabljajo vozni park mestnega potniškega prometa z nizkopodnimi in nizkoemisijskimi avtobusi. Po besedah župana Andreja Fištravca so trenutno najsodobnejši v državi s povprečno starostjo šest let in pol. “Zelo sem vesel, da smo uspešno pridobili pet novih, ekološko prijaznejših avtobusov, ki so sofinancirani s strani EKO Sklada,” je povedal župan.

V Mariboru so se leta 2014 prvič prijavili za nepovratna finančna sredstva Eko sklada. Do danes so nabavili že 21 novih in okolju prijaznih avtobusov emisijskega razreda Euro 6. Pet avtobusov poganja stisnjeni zemeljski plin (CNG), ostali so na dizelsko gorivo.

Kot so povedali tudi danes na predaji, je posebnost petih novih avtobusov dodatna oprema, saj so vsi opremljeni z brezžično internetno povezavo, povsem novim govornim napovednikom avtobusnih postajališč, novim sistemom napovedovanja postajališč preko TFT video monitorjev, v času poletne sezone na Pohorju pa bodo opremljeni tudi z nosilci za kolesa.

Ob tem pa je direktor Marproma dodal, da so novi avtobusi pomembna pridobitev za njihovo podjetje, saj bodo omogočili izvajanje potnikom in okolju prijaznejših ter varnih prevozov. “Z vključitvijo novih avtobusov v vozni park bomo iz njega lahko izločili najstarejša vozila nižjih okoljskih standardov. V prihodnje si bomo v Marpromu še naprej prizadevali za kontinuirano posodabljanje našega voznega parka, pri čemer v skladu s Celostno prometno strategijo Maribora in evropskimi smernicami pričakujemo tudi nova vozila na električni pogon,” je dejal.

Z vključitvijo novih avtobusov v vozni park bodo iz njega lahko izločili najstarejša vozila nižjih okoljskih standardov. Avtobusi so skupaj vredni dober milijon evrov. Tako še v tem letu načrtujejo nabavo treh dodatnih vozil, pri tem pa upajo na poprejšnje spremembe uredbe o zelenem naročanju. To bi omogočilo, da bi lahko že v samem razpisu jasno opredelili energent, saj želijo nabaviti električne avtobuse, še štiri dodatna vozila pa nameravajo jeseni najeti.

Večinoma bodo novi avtobusi vozili na liniji 6, s končno postajo pri Pohorski vzpenjači, ter na liniji 4, ki svojo pot zaključijo v Limbušu. Ob tem že nekaj časa napovedujejo prenovo nekaterih linij, za katere tudi Majhenič priznava, da zaradi pomanjkanja sredstev teče vse prepočasi, a je ob tem danes napovedal uvedbo ene povsem nove linije že v kratkem.

Kot so še dejali,  se je kakovost storitev v mariborskem mestnem prometu bistveno dvignila, narašča tudi število potnikov, pa vendar ob tem drži dejstvo, da ti še vedno ne koristijo javnega prevoza v dovoljšnji meri. Kot je povedal župan, so v ta namen že pred časom izdelali zelo natančno študijo prometnih navad, na podlagi česar prihaja tudi do sprememb voznih redov in linij.

Oddaj komentar