FOTO: Stavkajoči na Trgu generala Maistra: “Ne bomo odnehali, šli bomo do konca!”

Točno opoldne se je tudi v Mariboru začel protestni shod zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Jezni učitelji, vzgojitelji, pomočnice in kulturniki so napolnili Trg generala Rudolfa Maistra, kjer so zahtevali izpolnitev dogovorjenega z vlado. Okrog 1000 protestnikov je jasno in glasno sporočilo, da bodo vztrajali do konca.

Ob 12. uri se je na mariborskem Trgu generala Maistra zbralo več kot tisoč stavkajočih učiteljev in vzgojiteljev, pridružili pa so se jim tudi kulturniki. Udeleženci shoda so opozorili na zapostavljanje učiteljskega poklica. Kot je dejal Boris Radosavljevič, predsednik OO SVIZ Podravja, ne bodo pristali na to, da bi jih vlada plačevala slabše kot druge na primerljivih delovnih mestih in z enako stopnjo izobrazbe v drugih delih javnega sektorja. Med njihovimi zahtevami pa je tudi pošteno ovrednotenje razredniškega dela ter višji regres za tiste, ki prejemajo minimalno plačo.

V šolah in vrtcih je pred mesecem dni sicer že potekala stavka. Vzgojitelji, učitelji in drugi strokovni delavci v vzgoji in izobraževanju so se takrat v središču prestolnice zbrali na množičnem shodu, ki se ga je po navedbah sindikata udeležilo okrog 20.000 ljudi.

Izobraževalci in izobraževalke zase ne zahtevajo, da bi bilo njihovo delo ovrednoteno bolje kot delo drugih zaposlenih, ne pristajajo pa na to, da bi jih vlada plačevala slabše kot druge na primerljivih delovnih mestih in z enako stopnjo izobrazbe v drugih delih javnega sektorja. Med njihovimi zahtevami pa je tudi pošteno ovrednotenje razredniškega dela ter višji regres za tiste z minimalno plačo.

V sindikatu so že takrat napovedali vnovično stavko, če z vladno stranjo ne bo dosežen dogovor. V ponedeljek je že kazalo, da jim bo uspelo, nazadnje pa predloga, ki so ga po sindikalnih navedbah pred tem tako rekoč že uskladili, vladna stran ni parafirala.

Sindikat se je zato odločil, da izvede napovedano stavko, obenem pa so že zagrozil, da čez približno mesec dni, najverjetneje 17. aprila, znova v Ljubljani pripravijo “novo, silovito zastavljeno stavko”. Pri tem pa bodo po potrebi odšli tudi pred sedeže koalicijskih strank, poroča STA.

 

 

 

 

Oddaj komentar