FOTO: Mariborski študenti brigadirji v Krajnski Gori

Foto: ŠOUM

Okoli 40 študentov s svojim prostovoljnim delom pomaga domačinom pri vsakodnevnih opravilih. Pomagajo pri urejanju turističnih pešpoti in učnih poti, pri sanaciji poškodovanih propustov, ograj, mostov, odstranjevanju japonskega dresnika, urejanju objektov ter njihove okolice in ostalih obnovitvenih delih v občini.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), med 21. in 30. julijem, organizira tradicionalno Študentsko delovno brigado. Ta tokrat poteka na Gorenjskem in sicer v občini Kranjska Gora.

Študentje tamkajšnjim krajanom pomagajo pri urejanju osnovne šole in vrtca v Mojstrani, urejanju sprehajalnih poti, čiščenju vodotokov, košenju zelenic, urejanju športnega igrišča v Ratečah, odstranjevanju japonskega dresnika in pri domačih opravilih starejših občanov.

Letošnja brigade, ki se je udeležilo okoli 40 študentov prostovoljcev. Že devetnajsto leto zapored, svoj obisk oziroma pomoč pri delu je tudi letos najavil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Namen Študentske delovne brigade od svojega začetka je pomoč območjem, ki so jih prizadele naravne katastrofe ter pomoč regijam, ki so demografsko ogrožena. Med njimi je tudi Gorenjska. Občina Kranjska Gora leži na tromeji z Avstrijo in Italijo. Po površini ena izmed večjih v Sloveniji, a hkrati ena izmed najredkeje naseljenih. Občina je pomembno gorsko turistično območje, skrbi pa dejstvo, da je starejšega prebivalstva (nad 65 let) več kot prebivalstva mlajšega od 26 let, razlika pa se v zadnjih letih le še povečuje. Prebivalci se soočajo tudi z zaraščanjem visokogorskih travnikov in kmetijskih površin.

 

 

Oddaj komentar