Dežnike na mariborski tržnici bodo zamenjale stojnice s streho

Potem ko je veter prejšnji teden naredil še dodatno škodo, so se v Mariboru odločili, da z osrednje tržnice umaknejo dežnike. Ti že doslej niso opravljali svoje funkcije, ampak kazili podobo tržnice. Na prodajni ploščadi bodo začasno namestili stojnice s strehami, kakšna bo dolgoročna rešitev, pa še vedno ni znano.

Delavci komunalnega podjetja Snaga, ki upravlja s tržnico, so z odstranjevanjem skupno 22 dežnikov začeli danes. “Orkanski veter je v preteklem tednu dežnikom California na osrednji tržnici zadal še zadnji hujši udarec. Ker so dežniki odslej polomljeni in zato nevarni tako za branjevke kot obiskovalce, bodo nemudoma odstranjeni,” so danes sporočili z mariborske občine.

Namesto dežnikov bodo postavili pokrite stojnice. Tako naj bi bile že ta konec tedna zagotovljene pokrite stojnice za 70 stalnih branjevk in branjevcev, v prihodnjih mesecih pa se bodo uredile še dodatne stojnice za 27 občasnih prodajalcev na tržnici.

“Odstranitev dežnikov je jasen signal vodstva Mestne občine Maribor, da se večletna težava osrednje mariborske tržnice končno razreši,” so v današnjem sporočilu za javnost izpostavili v kabinetu novega župana Saše Arsenoviča.

Navzgor obrnjeni dežniki, ki so jih postavili ob zadnji obnovi tržnice pred več kot desetimi leti, so že od vsega začetka razburjali javnost. Prodajalci in kupci na tržnici so se pritoževali, da jih ne varujejo pred dežjem in mrazom, pogosto so se trgali in lomili, popravila pa so terjala veliko denarja.

Zato že vrsto let potekajo razprave o ustreznejšem pokritju zunanje prodajne ploščadi, a rešitve še niso našli. Ekipa župana Arsenoviča sporoča, da je ob nastopu položaja konec lanskega leta takoj pričela z reševanjem te problematike. V katero smer namerava iti, še ni znano. “Dolgoročna rešitev bo znana, ko bo usklajeno in razrešeno najemno razmerje z lastniki mlečno-mesnega paviljona in ko bo sprejet proračun za leti 2019 in 2020,” so navedli.

Projektanti so ob obnovi tržnice leta 2008 načrtovali fiksno nadstrešnico, ki pa je zmotila zavod za varstvo kulturne dediščine, ker naj ne bi sodila ob srednjeveško obzidje mesta. Zato so arhitekti preoblikovali nadstrešnico v sistem pomičnih platnenih streh, s čimer so zadovoljili varuhe kulturne dediščine, ne pa izvajalca gradnje, ki takšnega pokritja ni želel postaviti, ker naj ne bi sodilo v okvir njegove pogodbe. Zato je bila zasilna rešitev nakup omenjenih dežnikov. Ti so bili takrat napovedani kot začasna rešitev, a druge rešitve doslej ni bilo uresničene.

Potem ko je dejavnost tržnic v Mariboru leta 2017 dolgoročno prevzela mariborska Snaga, so v tem podjetju začeli pripravljati nove ideje za nadstrešnico. Lani so javnosti predstavili možno rešitev z jekleno konstrukcijo s platnom, a ta po besedah Arsenoviča ni ustrezna, saj ne ureja odvodnjavanja.

Težava pri osrednji mariborski tržnici, ki se nahaja na Vodnikovem trgu, je tudi ta, da je v lasti občine le osrednja zunanja prodajna ploščad, medtem ko so ostali deli objekta, med drugim tudi prostori mlečno-mesnega paviljona, v zasebni lasti. Lastnik je lani po poročanju časnika Večer močno povišal najemnino in ker naj bi se Snaga temu uprla, ji je odpovedal najemno pogodbo. Dokončno naj bi se pogodba iztekla konec novembra letos.

Odstranjeni dežniki so po navedbah občine v tako slabem stanju, da jih je nemogoče prodati ali na novo uporabiti. Naj bi pa njihovo aluminijasto konstrukcijo Snaga prodala najboljšemu ponudniku.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar