Odziv UKC Maribor na odpuščanje kritično bolnih pacientov

Zdravnik v UKC Maribor: Zaradi kadrovske stiske so začeli paciente, ki so dovolj bolani za hospitalizacijo, pošiljati domov.

Strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda in predstojnik urgentnega centra Gregor Prosen sta zagotovila, da kljub prostorski stiski v preteklih dneh niso domov odpustili nobenega kritično bolnega pacienta.

Bolniki so bili po njunih besedah ustrezno oskrbovani, čeprav so se soočali s težavami zaradi pomanjkanja prostora in postelj. Zdravnik Metin Omerović je sicer opozoril na težave, ko so bolnike zaradi stisk pošiljali domov za nekaj ur.

Prosen je v izjavi za STA poudaril, da so kapacitete na oddelkih popolnoma zasedene, “prostora fizično ni”. “V tem procesu se pač moramo urgentni zdravniki individualno odločati in se pač odločamo, kakor precenimo v dani situaciji, da je najbolje za tistega pacienta. Če precenimo, da bo moral čakati, bo pač čakal, če precenimo, da bi se stvari lahko obrnile na bolje in da ne bo nobene klinične škode, je pacient tudi odpuščen,” je pojasnil.

Marčun Varda je poudarila, da to ni uradna praksa in da je pomanjkanje postelj že dolgoletna težava, ki se bo še poslabšala pozimi. Prosen je dodal, da bolnišnica deluje s polnimi kapacitetami, vendar se trudijo bolnike kakovostno oskrbovati.

Oddaj komentar