FOTO in VIDEO: 15. Salon VinDel napolnil mariborsko gledališče

V sredo je bil v Kazinski dvorani in po hodnikih SNG Maribor že 15. Salon VinDel.

Izbrani okusi na letošnjem Salonu VinDel

Dejan Bayer iz Zavoda SloVino je poudaril, da so najboljša vina umeščena v najlepši možen ambient, v Kazinsko dvorano in v preddverje SNG Maribor. Vino je zagotovo del kulture, “vino je bil v zgodovini večkrat povod, da so nastale najlepše umetnine, na drugi strani pa so velike umetnine inspirirale vinarje, da so delali dobra vina”.

Predstavitev vrhunske ponudbe

Kar na 166 različnih mizah je bila razporejena izjemna paleta okusov. Od najboljših vin, olj, delikates in druge kulinarične ponudbe. Vino je po besedah Bayerja most med različno ponudbo. Ponosen je na to, kakšno pot gre Slovenija naprej, saj je veliko tudi mladih ljudi, ki spoštljivo držijo kozarec, ki jim je pomembno, da je kozarec dober, ki jim je pomembno, kaj je na krožniku. Ob vsem tem pa so bila na Salonu VinDel tudi srečanja sommelierjev, pokupine, masterclass degustacije. Ne nazadnje pa so poskrbeli še za zunanji videz. Od odličnega plakata, ki ga je naredil akademski slikar Dominik Križan, avtor pa je upodobil tudi poezijo Gorazda Šifrerja.

Za vrhunsko vino se dela vse dni v letu

Med več ponudniki odličnih vin so bili tudi predstavniki Vina Benčina iz Vipavske doline, točneje Loža pri Vipavi. Dušan Benčina je povedal, da imajo v svoji kleti okrog 90 odstotkov vrhunskih vin, dosegli so visoko kakovost, ki je velikokrat tudi nagrajena. Lani so bili v Radgoni vinar leta, letos so bili blizu temu nazivu, dobili pa so še več nagrad. Dejal je še, da se vse dni v letu trudijo v vinogradu in v kleti z dušo in srcem, da pridelajo taka vina.

Vinsko žganje ali vinjak s čiliji dobro pogreje

Iz grozdja, vina in drugih sestavin pa lahko nastanejo še drugačne pijače. Tako so naredili pri Čili napoju posebno pijačo. Žiga Legnar, ki jo je skupaj z drugimi jedmi, omakami in pijačami predstavljal na Salonu VinDel, je povedal, da na kmetiji pridelajo tudi nekaj vina, iz njega pa naredijo starano vinsko žganje oziroma vinjakom s čilijem. Lani so v Londonu dobili zanj srebrno priznanje.

Moderna vina za restavracije

Danilo Šnajder, eden od treh partnerjev vinske kleti Verus Vinogradi iz Ormoža, pa je predstavljal vina ormoških goric. Vwčinoma pridelujejo bela vina. So sveža, moderna vina, ki jih lahko ponudijo restavracijam.

Ob vrhunskem vinu tudi hrana

Tomislav Lečnik iz koroške Mesarije Lečnik pa je že v prvem prostoru Salona VinDel ponujal mesne izdelke, ki pašejo k belim vinom, prav tako tudi take, ki spadajo k dobrim rdečim vinom.

Ročno gravirani kozarci za boljše doživetje pitja vina

Obiskovalci so lahko tako na Salonu VinDel uživali v pokušini vin in jedi, hkrati pa uživali v spoznavanju, klepetanju s ponudniki in vinskimi kraljicami. Ogledali pa so si lahko tudi ročno graviranje kozarcev. Rea Zupanec iz Steklarne Rogaške je poudarila, da se v svetu sodobne tehnologije še vedno trudijo ohranjati ročno gravuro.

Oddaj komentar