Začenjajo se dogodki ob dnevu Maribora

Z dopoldanskim odprtjem razstave General Rudolf Maister in boj za slovensko severno mejo v avli filozofske fakultete ter popoldansko slovesnostjo in podelitvijo priznanj in nagrad Mestne občine Maribor v minoritski cerkvi se danes začenja štiridnevno obeleževanje dneva Maribora. Vrhunec dogajanja bodo nedeljski koncerti na petih gričih.

Ker Slovenija ob 90-letnici smrti obeležuje Maistrovo leto, bo kar nekaj dogodkov namenjenih v čast omenjenega generala in pesnika, med drugim petkovo literarno-zgodovinsko srečanje v Univerzitetni knjižnici Maribor in odprtje razstave o njegovi vlogi v času vzpostavljanja slovenske severne meje med leti 1918 in 1920 v Pokrajinskem arhivu Maribor. Potekal bo tudi voden ogled po Maistrovi poti, ki se bo začel na dvorišču Muzeja narodne osvoboditve, dan pa bodo zaključili s slavnostno akademijo v Pokrajinskem muzeju Maribor.

Prav tako v petek bodo vrata občanom odprla občinska podjetja, ki delujejo v sklopu Javnega holdinga Maribor. Mariborčani bodo tako med drugim lahko obiskali atletski stadion na Poljanah, centralno čistilno napravo, stadion Ljudski vrt, črpališče v Melju, športno dvorano Tabor in sortirnico smeti, v Energetiki bodo lahko preverili, kako poteka gradnja kotla na lesno biomaso. Na mariborski tržnici bo potekal dan mikrozelenja.

Sobota bo med drugim namenjena vodenemu ogledu srednjeveškega Maribora, odprli bodo razstavo knjižnih ilustracij Ejti Štih in Rudolf Maister, popoldne pa bo potekal še voden ogled stavbne dediščine vojaštva v Mariboru. Pogrebno podjetje Maribor bo ta dan odprlo vrata tamkajšnje upepeljevalnice.

Večer bo namenjen mlajši populaciji, saj bo na Glavnem trgu potekala “tiha zabava” s tremi DJ-ji, na njihovo glasbo pa bodo udeleženci plesali s slušalkami na glavi, tako da glasbe ne bo slišal nihče razen njih.

V nedeljo bo znova potekala glasbena zabava s petimi koncerti na petih mestnih gričih. Na Piramidi bodo nastopili Emkej, Leopold I. in Žan Hauptman, na Trikotni jasi Karneval Band in na Meranovem Polkaholiki. Na novo so letos organizirali prizorišči v Malečniku pri fontani vin Vodole, kjer bodo nastopili Til Čeh in Petelini, v Kamnici pri Okrepčevalnici Panorama pa Daša in Bend za Užent. Za vse udeležence bo ta dan avtobusni promet brezplačen.

Mestna občina Maribor letos obeležuje 860 let od prve omembe v pisni listini, vsi dogodki v sklopu dneva Maribora pa bodo brezplačni.

vir: sta

Oddaj komentar