V MČ Nova vas že 10. Poklon krajankam in krajanom

V dvorani MČ Nova vas so v okviru že 10. Poklona krajankam in krajanom gostili izjemna umetnika.

Gosta večera sta bila člana Opere in baleta SNG Maribor in sicer Robert Mraček, pianist, dirigent, skladatelj, aranžer in Jaki Jurgec, operni pevec, baritonist, režiser. Pogovor je vodil akademski dramski igralec Bojan Maroševič, predsednik Odbora za kulturo MČ Nova vas.

Umetnika, ki so ju tokrat gostili v dvorani MČ Nova vas Maribor, sta tesno povezana pri ustvarjanju operne novitete s pomenljivim poetičnim naslovom Mož, ki je ukrotil strelo. Že prihodnji teden bo v SNG Maribor, 17. 10. 2024 premiera te operne novitete, ki v zaporedju desetih prizorov prikazuje ključna življenjska obdobja bržkone enega najslavnejših znanstvenikov in izumiteljev modernega časa, Nikole Tesle.

Skladatelj in libretist Robert Mraček je povedal, da se je pri ustvarjanju te opere, ki prinaša pomembno didaktično in duhovno sporočilo pravzaprav vsem generacijam poslušalcem, ne le mladim, oprl na lastno raziskovanje Teslovega življenja. Glasbena govorica opere nagovarja mlado občinstvo in ga vabi k samostojnemu iskanju znanstvenih in družbenih resnic.

Režiser te glasbenogledališke uprizoritve je slovenski baritonist Jaki Jurgec, ki pa tudi nastopa v tej operni noviteti v vlogi Georga Westinghousa. Prvak mariborske opere je v letu 2023 praznoval trideset let umetniškega ustvarjanja. Nastopil je v skoraj stotih vlogah, redno gostuje na opernih odrih in festivalih po Sloveniji ter v tujini, občasno se ukvarja tudi z režijo.

Nadvse zanimiv pogovorni kulturni večer, ki je zaradi zanimivih tem in izjemnega vzdušja v dvorani trajal več kot dve uri, je vodil akademski dramski igralec Bojan Maroševič: “Tako prijetno spoznavanje glasbeno-kulturnih produkcij širši družbi omogoča spoznavanje in razumevanje kulture in spodbuja ustvarjalnost in splošno kulturno razgledanost. Gre za pomemben prispevek za oblikovanje in sprejemanje kulture vseh generacij, takšnih, ki bodo spoštovale kulturno izročilo in nove oblike ustvarjanja umetnosti. V veliko čast in zadovoljstvo nam je bilo gostiti tako vrhunska umetnika, ki sta s svojim obiskom v dvorani MČ Nova vas pustila poseben kulturni pečat in navdušila vse prisotne.”

Oddaj komentar