LPR na mariborskega župana naslovila poziv, da iz obravnave OPN umakne predvideno umestitev sežigalnice

V Listi za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) so na župana MOM Saša Arsenoviča naslovili poziv, da iz predvidene obravnave novega občinskega prostorskega načrta (OPN) umakne predvideno umestitev sežigalnice, ki je predvidena na območju v bližini Snagine sortirnice (EUP TA-18).

Njihovo obrazložitev objavljamo v celoti:

Predvidena umestitev sežigalnice je v nasprotju z vsemi občinskimi akti, ki bi takšen poseg v prostor sploh dovoljevali. Prav tako zanjo ni razloga, saj se je MOM sprejela Strategijo prehoda mesta Maribor v krožno gospodarstvo, v Trajnostni urbani strategiji pa izrazil voljo, da si mesto sežigalnice ne želi. Prebivalci Maribora vse bolj ločujejo odpadke, trenutno pa je takšnih, ki bi bili primerni za sežig in s tem za ekonomsko rentabilnost sežigalnice, manj kot 10% količin, potrebnih za delovanje sežigalnice v predvidenem obsegu. Povedano drugače, kar 90% odpadkov bi naj vozili od drugod!

Navsezadnje ni zanemarljivo, da se optimistični pričetek obratovanja sežigalnic predvideva v roku 7 let (2029-30), kar je časovno preveč oddaljeno, da bi lahko kakorkoli pripomoglo k blažitvi trenutne energetske krize. Ravno nasprotno, 7 let se bo ves denar kanaliziral v izgradnjo sežigalnice namesto v povečevanje deleža obnovljivih virov energije in izboljšave električnih omrežij.

Zaključek:

V LPR smo mnenja, da za umestitev sežigalnice ne more in ne sme odločati župan MOM Saša Arsenovič in njegova koalicija, temveč morajo o bistveni spremembi svojega življenjskega okolja odločati občani sami. V kolikor bo njegova koalicija v občinskem svetu predviden OPN, vključujoč sežigalnico, sprejela, pa v LPR napovedujemo izvedbo referenduma na sprejeti akt.

Prve aktivnosti osveščanja občanov bomo pričeli že v prihodnjih dneh. Hkrati pa napovedujemo, da bomo v imenu naše svetniške skupine LPR do predvidenega roka 3.7.2022, naslovili utemeljene pripombe na predmetno gradivo.

 

Oddaj komentar