Namerno povozila mladoletnico in njenega soseda, sodišče odredilo obema nekaj let zapora

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

Na Mariborskem okrožnem sodišču se je sklenil sodni proces proti bratoma B. S. in O. S., ki sta vpletena v namerno povzročeno prometno nesrečo. Ob Beloruski ulici v Mariboru sta sodelovala v namernem povoženju mladoletnice in njenega soseda.

17. julija 2021 sta se brata odpravila na parkirišču v industrijski coni. Eden od bratov se je usedel v svoje neregistrirano vozilo in se hotel odpeljati, a je pri tem trčil v vozilo M. B. Ko je ta stopil do obeh bratov, so se sprli, poročajo v Večeru. O. B. je nekaj rekel bratu v romskem jeziku, nato pa sta se usedla v avto. B. S. je speljal, nato pa je počilo. Avto je trčil v mladoletnico in v M. B.

Sprva so jima očitali poskus uboja

Mariborski kriminalisti so oba brata ovadili zaradi sodelovanja v poskusu uboja, tožilka Ivanka Slana pa je po preiskavi policijski očitek prekvalificirala. B. S. naj bi zakrivil dve kaznivi dejanji povzročitve hude telesne poškodbe, O. S. pa naj bi brata napeljal h kaznivim dejanjem. Na predobravnavnem naroku jima je dejala, da bi ob takojšnjem priznanju krivde za O. S. predlagala kazen treh let zapora, za drugega pa pet let in deset mesecev zapora. A izrekla sta se za nedolžna. Zjun zagovor je bil, da je brat rekel drugemu v romskem jeziku, naj se usedeta v avto in zbežita, ne pa tako, kot so jima očitali, da naj povozita M. B. V zagovoru sta se sklicevala še na to, da sta bila oba zelo alkoholizirana. Psihiater je ocenil, da je bil eden od bratov, O. S. v času dejanja bistveno zmanjšano prišteven. To pa je po poročanju Večera ocenil na podlagi tega, kar so povedali o obtoženem sorodniki in prijatelji, ki so govorili, da je bil “mrtvo pijan”.

Mladoletnica zahteva 100 tisoč evrov odškodnine, drugi oškodovanec pa 50 tisoč evrov

Mladoletnica je pričala na sodišču in dejala, da si ni predstavljala, da bi brata namerno zapeljala proti njej in sosedu. A da se je, potem, ko se je obrnila, znašla na pokrovu avtomobila.  Pa tudi to, da se ni mogla pobrati in vstati. Da je nato slišala, da avto spet pelje proti njej, in da je mislila, da bo umrla.  Na sodišču se je zjokala. Oba oškodovanca sta proti bratoma vložila premoženjskopravni zahtevek: M. B. v višini 50 tisoč evrov, mladoletnica pa  100 tisoč evrov.

Tožilka terjala za oba brata višjo kazen od predlagane

Tožilka Slana je v sklepni besedi terjala višjo kazen od predlagane na predobravnavnem naroku. Obramba je vztrajala, da sta brata po nesreči zapeljala v oškodovanca. Sodišče je nato odločilo, da je bila povročitev hudih telesnih poškodb naklepna.  Višja sodnica je povedala, da je  bil O. S.  že obravnavan v preteklosti za kaznivo dejanje napada na tretjo osebo, kjer je bil uporabljen avtomobil. B. S. je bil v aktualnem primeru obsojen na dve leti in dva meseca zapora. B. S. je dobil štiri leta in deset mesecev zapora, čeprav je  na koncu postopka tožilka terjala šest let zapora. Brata se bosta pritožila, starejšega pa so že premestili iz mariborskega pripora v zapor na Dob.

Oddaj komentar