Znano, kdaj in na kakšen način boste v Mariboru dobili energetske vavčerje

Energetski vavčerji, s katerimi želi Mestna občina Maribor pomagati najranljivejšim občanom pri soočanju s podražitvami ogrevanja, še niso zaživeli v praksi. Danes so na novinarski konferenci predstavili podrobnosti.

“Dodeljena bo pomoč med 30 in 90 evri na družino”

Alenka Iskra, podžupanja Maribora, je dejala: “200.000 evrov je namenjenih in bilo danih v izvedbo dvema organizacijama: Nadškofijskemu Karitasu Maribor in RK Maribor. V zelo konstruktivnem dogovoru smo uskladili način, kriterije in lestvico za dodeljevanje pomoči. Dodeljena bo pomoč med 30 in 90 evri na družino. Višina te pomoči temelji na cenzusu za pridobitev državne štipendije.”

Najprej je potrebno izpolniti vlogo

1.marca je prvi dan, ko bodo lahko Občani osebno ali preko spleta pridobili obrazec, ki ga bo potrebno izpolniti in priložiti zahtevana potrdila. Ko bo vloga rešena, bo dodelitev in nakazilo pomoči izvedeno. “MOM obe organizaciji financira iz proračunskih sredstev. RK Maribor prejme v letošnjem letu 100.000 evrov za redno delovanje in 100.000 za energetske vavčerje. Z aneksom k pogodbi namenjamo za sofinanciranje Karitasu 115.000 evrov in 100.000 evrov za energetski vavčer.”

Sredstva bodo na voljo pol leta

Liljana Zorko iz Sektorja za zdravstvo in socialno varstvo: “Kdor ima dohodke 319,01 evrov na družinskega člana oz. pod ta znesek lahko dobi 90 evrov pomoči, kdo ima nad 680,56 evrov sredstev ne dobi, pod tem zneskom pa dobi 30 evrov. Ko smo uskladili zneske in način pomoči, smo se dogovorili z izvajalcema, ki sta lahko kos razdeljevanjem, saj imajo dovolj izkušenj in kapacitete.”

“Pričakujemo ogromno vlog in to bo zahtevalo čas, energijo in povzročila določene stroške”

Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa Maribor, je ob tem pojasnil: “Vsi skupaj doživljamo inflacijo, vidimo jo v denarnicah, najbolj pa to prizadene socialni rob, ki večino prihodkov porabi za prehrano in stroške. Precej časa smo razmišljali, kako pomagati mariborski občini, mislimo, da je model, ki je predstavljen dober model, da bomo lahko pomagali. Prav je, da se poudari, da nas čaka velik zalogaj, glede na stanje, ki ga poznamo v mestu. Pričakujemo ogromno vlog in to bo zahtevalo čas, energijo in povzročila določene stroške.”

Že vnaprej opozarjajo, da glede na obseg dela, ne bo vsaka vloga obravnavama takoj: “Opominjamo, da vloge oddajajte popolne, da ne bi prihajalo do dodatnih zastojev.”

Predlog vavčerjev v višini 15 evrov na posameznika za plačilo kurjave so mestni svetniki potrdili 16. decembra. V skladu s sprejetimi sklepi jih bodo delili preko občinske humanitarne komisije v sodelovanju s humanitarnimi organizacijami in centrom za socialno delo.

Oddaj komentar