FOTO in VIDEO: Nov uspeh UKC Maribor, opravili prvo vstavitev osia implanta v Sloveniji

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v četrtek opravili prvo vstavitev osia implanta v Sloveniji. Gre za novo napravo, ki omogoča sluh bolnikom, ki so gluhi na eno stran ali imajo težjo obliko prevodne oz. mešane naglušnosti, je na današnji novinarski konferenci povedal mariborski zdravnik Janez Rebol.

Dejal je, da se posebnost nove naprave, ki so jo razvili v Avstraliji, kaže v popolnoma drugačni obliki stimulacije notranjega ušesa oz. prevajanje zvoka po kosti, a preko t. i. piezoeletričnega efekta, kar omogoča doseganje precejšnje ojačitve sluha. Bolnik, ki je bil operiran v splošni anesteziji, je bil še isti dan po operaciji odpuščen iz UKC Maribor, sledi celjenje rane, zarastitev implanta v kost in nastavitev govornega procesorja implanta predvidoma v štirih tednih po operaciji.

Po Rebolovi oceni nova naprava omogoča bistveno večje ojačitve sluha kot dosedanje naprave. Dejal je, da je treba najti bolnike, ki so primerni za vstavitev osia implanta, te bolnike je treba tudi testirati pred operacijo, ki traja slabo uro.

Postregel je tudi s podatkom, da bodo na letni ravni v UKC Maribor osia implant vstavili 20 do 25 bolnikom. V četrtek so nameravali opraviti še eno operacijo, vendar so jo morali odpovedati, saj je bil bolnik okužen z novim koronovirusom.

Rebol meni, da je nova naprava tudi funkcionalno in estetsko sprejemljiva za bolnike, saj je skrita v lasišču, možno jo je povezati tudi s pametnim telefonom. Naprava se lahko vstavi tudi otrokom, čakalna doba na operacijo pa je leto dni.

FOTO: UKC Maribor

Oddaj komentar