Vodstvo policijskega sindikata podprlo Petrovičev odstop

Zoran Petrovič; FOTO: arhiv lokalec.si

Po odstopu predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča – ta je odstopil po tem, ko je ljubljansko delovno sodišče presodilo, da je policija ravnala zakonito, ko ga je zaradi afere Koprivnikar odpustila – je vodenje sindikata začasno prevzel Kristjan Mlekuž. Ta je pojasnil, da je zgodba za sindikat s tem zaključena. Petrovič bo ob dokončnem zaključku zadeve objavil vse listine, ki se vežejo na te postopke.  

Odstop Petroviča so podprli tudi vodstvu sindikata. “Predvsem zaradi tega, ker smo bili od izbruha afere Koprivnikar zaradi domnevne vpletenosti funkcionarjev sindikata deležni številnih pritiskov, vprašanj s strani članstva ter zunanje javnosti. To je za sindikat predstavljalo zelo veliko breme in delo je zaradi tega močno zastalo. To so občutili predvsem naši člani,” je pojasnil Mlekuž. Pravi, da je zgodba za sindikat s Petrovičevim odstopom zaključena. “Želimo neobremenjeno naprej. To ravnanje v sindikatu obsojamo in se od njega ograjujemo,” še pravi Mlekuž.

Odstop treh funkcionarjev

Poleg Petroviča sta svojo odstopno izjavo s funkcij v sindikatu podala tudi Denis Kadirić in Miha Sakač, še dva od peterice funkcionarjev Sindikata policistov, ki so bili odpuščeni zaradi afere Koprivnikar. Delovna sodišča so za slednje že potrdila ustreznost odpovedi.

Začasno vodstvo

Svet sindikata je zaradi pomembnih nalog, ki so pred njimi, sklenil imenovati začasno vodstvo za obdobje šestih mesecev. Sindikat policistov Slovenije bo tako lahko v prihodnje neobremenjeno izvajal svoje poslanstvo, je pojasnil Mlekuž. Njihove glavne prioritete bodo po napovedi Mlekuža ohranitev in revizija poklicnega upokojevanja, odprava anomalij na delovnih mestih v okviru javnega sektorja, spremembe kolektivne pogodbe za policiste, predvsem pa nabava novih zaščitnih sredstev za policiste s strani delodajalca. “To je za nas pomembno zlasti v luči tragičnih dogodkov, ki so policijske vrste pretresli v zadnjih letih,” je dejal.

Odstop Petroviča zaradi spoštovanja sodbe

Kot so že minuli teden pojasnili v sindikatu, se je Petrovič odločil za odstop iz spoštovanje sodbe delovnega sodišča, ki je presodilo, da je bila odpoved zakonita. Mlekuž je poudaril, da je bila to šele prvostopenjska odločitev. “Pomembno dejstvo pa je, da je Delovno in socialno sodišče v Ljubljani presodilo, da ni storil dejanja z elementi kaznivega dejanja, ampak le huje kršil pogodbene obveznosti do delodajalca,” tako Mlekuž.

Članstvo sindikata je od izbruha afere Koprivnikar upadlo, s približno 2800 na okoli 2600. “Upamo, da bodo vsi, ki so izstopili iz sindikata, prepoznali, da bo zdaj sindikat deloval neobremenjeno, v korist članstva, in se morda odločijo spet vstopiti v sindikat,” je dejal. Pojasnil je še, da je začasno vodstvo sindikata imenovano za obdobje šestih mesecev. “V tem času želimo poskrbeti za konsolidacijo sindikata in urediti notranje akte. Volilni kongres načrtujemo v roku teh šestih mesecev,” je pojasnil.

Mlekuž je tako za obdobje največ šestih mesecev imenovan za vršilca dolžnosti predsednika sindikata, na naslednji seji pa bodo imenovali tudi v. d. generalnega sekretarja in vršilce dolžnosti vseh regionalnih predstavnikov, ki so odstopili.

Petroviča na tiskovni ni bilo

Mediji so na današnji novinarski konferenci pričakovali tudi Petroviča, ki pa ga ni bilo. V pisni izjavi, ki jo je konec tedna objavil na svojem Facebook profilu, je med drugim razkril nekatere podrobnosti odločitve delovnega sodišča. Kot je zapisal, je delovno sodišče razsodilo, da je Petrovič naklepno oziroma iz hude malomarnosti kršil pogodbo o zaposlitvi. Da pa v njegovem ravnanju in ravnanju policistov ni bilo kaznivega dejanja. Zato je zavrnilo delodajalčevo utemeljitev odpovedi z očitki Petroviču, da je kršil pogodbo o zaposlitvi z ravnanjem, ki ima vse elemente kaznivega dejanja.

Če bo takšna odločitev sodno obveljala, bo to prvi primer, da je država aktivirala cel državni aparat in vse ostalo, šla na FBI in Facebook zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi,” je ocenil Petrovič, ki je napovedal tudi pritožbo na odločitev sodišča.

Donedavni predsednik policijskega sindikata je ob tem zapisal, da bo “ob pravnomočnem oziroma dokončnem zaključku te zadeve objavil vse listine, ki se vežejo na te postopke. Žal bom nekaterim moral nastaviti ogledalo. Veliko umazanije je bilo v teh dokumentih, tudi izdaje stavkovnih načrtov. Za nekatere dokumente so očitno mislili, da jih ne bomo dobili. Tudi, če se z delom sodbe ne strinjam, jo je treba spoštovati“.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar