Predsednik RS Pahor bo danes uradno razpisal parlamentarne volitve

Parlament. Vir: Google maps

Predsednik republike Borut Pahor bo danes podpisal odlok o razpisu rednih državnozborskih volitev. Kot je napovedal, bodo te potekale 24. aprila, roki za volilna opravila pa bodo začeli teči 14. februarja. Pahor bo ob tej priložnosti tudi nagovoril državljane.

Parlamentarne volitve bodo 24. aprila 2022

Da bo parlamentarne volitve razpisal za 24. april, kar je prvi možni datum rednih volitev, se je Pahor odločil v začetku novembra lani po posvetu s poslanskimi skupinami. Ob nekaterih pomislekih spričo epidemioloških razmer so se strinjali, da je omenjeni datum najboljša izbira. Epidemiološke razmere bodo sicer krojile izvedbo letošnjih volitev, še vedno pa niso znana vsa pravila, ki bodo veljala za volivce, ki se bodo tik pred volitvami znašli v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom.

14. februarja začnejo teči roki za volilna opravila

Ko bo Pahor podpisal odlok o razpisu volitev, bodo 14. februarja začeli teči roki za volilna opravila. Tedaj bodo volivci s podpisi podpore že imeli priložnost izraziti podporo posameznim listam kandidatov, mogoče pa bo tudi že vlaganje kandidatur. Vsi, ki želijo vstopiti v volilno tekmo, jih morajo vložiti do 24. marca, ko bo stekla tudi uradna volilna kampanja.

Devete volitve v zgodovini samostojne države

Letošnje državnozborske volitve bodo devete v zgodovini samostojne države. Prve volitve v DZ so potekale leta 1992, medtem ko so bile prve večstrankarske volitve v takrat še skupščino SRS že dve leti prej. Na zadnje troje volitev – leta 2011, 2014 in 2018 – pa so se volivci odpravili predčasno. Tokratne volitve so torej prve redne po letu 2008.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar