Skupna občinska uprava (SOU) Maribor odslej preko spletne strani do komunikacije z občani

FOTO: Pixabay.com

Skupna občinska uprava (SOU) Maribor je s 1. januarjem 2022 začela z občani komunicirati tudi preko spletne strani. Stran z informacijami, pomembnimi in zanimivimi za občane osemnajstih občin, ki so soustanoviteljice SOU Maribor, dostopna je na povezavi TUKAJ.

SOU Maribor opravlja skupne naloge za občine Maribor, Ruše, Šentilj, Rače-Fram, Miklavž na Dravskem polju, Duplek, Sveta Ana, Cerkvenjak, Hoče- Slivnica, Kungota, Lenart, Pesnica, Lovrenc na Pohorju, Selnica ob Dravi, Starše, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Benedikt in Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Skupaj imajo te občine dobrih 203 tisoč prebivalcev.

Namen skupnih občinskih uprav je, da v njih občine nekatere ali vse naloge občinskih uprav izvajajo skupaj, s čimer se optimizira in poceni njihovo delovanje.

V okviru mariborske SOU se trenutno izvaja šest nalog: varstvo okolja, civilna zaščita, urejanje prostora in notranja revizija, medobčinsko redarstvo in medobčinska inšpekcija (ki z novim gradbenim zakonom dobiva dodatne pristojnosti). Katere naloge se lahko izvajajo v okviru skupnih občinskih uprav, je določeno z Zakonom o financiranju občin, podrobneje pa v občinskih odlokih. Zakonsko je določena tudi višina sofinanciranja, ki ga za vključenost v skupne naloge občine prejmejo iz državnega proračuna.

Tam so zagotovljena tudi sredstva za plače, druge izdatke in prispevke zaposlenim v skupnih občinskih upravah, te pa lahko pridobijo tudi sofinanciranje materialnih stroškov. Načrtuje se, da bo za leto 2022 za skupno izvajanje nalog država občinam v regiji sofinancirala okoli 1,2 milijona evrov stroškov.

Pred koncem leta so župana občine Rače-Fram in MO Maribor, Branko Ledinek in Saša Arsenovič, ter vodja SOU Maribor mag. Zorica Zajc Kvas na delovnem srečanju v Račah gostili županje in župane oziroma vodstva ustanoviteljic ter govorili o načrtih za prihodnje leto. SOU Maribor je za vsako občino pripravila program dela ter finančni in kadrovski načrt za leto 2022.

Pet občin je vključenih v vse naloge in bodo tako upravičene do 55-odstotnega sofinanciranja, tri občine so vključene v pet nalog in so upravičene do 50- odstotnega sofinanciranja, štiri so vključene v štiri naloge in imajo 45-odstotno sofinanciranje, dve pa v tri skupne naloge in imata 35-odstotno sofinanciranje.

Oddaj komentar