GIZ mesne industrije: V slovenskih klavnicah etičen odnos do živali standard

FOTO: Pixabay.com

V slovenskih klavnicah je etični odnos do živali standard, zatrjuje GIZ Mesne industrije Slovenije. V velikih klavnicah je stalno prisoten uradni veterinar, vsi postopki v procesu zakola pa potekajo skladno z veljavno zakonodajo. Usposobljeno osebje na klavni liniji je pri tem dolžno preprečiti vsako nepotrebno trpljenje živali, so spomnili.

V gospodarskem interesnem združenju mesne industrije zavračajo navedbe, da so nedovoljene prakse ravnanja z živalmi v slovenskih klavnicah običajne. Glede konkretnega primera mariborske klavnice Košaki TMI, ki v zadnjih dneh odmeva v javnosti, so pojasnili, da je ugotavljanje domnevnih kršitev v pristojnosti inšpekcije uprave za varno hrano, zato se do zaključka postopka do tega primera ne morejo opredeljevati. “Zagotovo pa najostreje obsojamo vsakršno neetično ravnanje, ki vodi v fizično in psihično trpljenje živali,” so bili jasni.

Vlada globalna antimesna kampanja?

Pri tem so v sporočilu za javnost izrazili prepričanje, da je cilj nelegalno pridobljenih posnetkov iz klavnic “omejiti proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov (globalno) in na trgu ustvariti več prostora za proizvode rastlinskega izvora”.

Prepričani so, da močna globalna antimesna kampanja, ki je prisotna tudi v slovenskem prostoru, postaja iz leta v leto agresivnejša, za njo pa stojijo različne skupine radikalnih zagovornikov veganstva in vegetarijanstva, ki se pogosto deklarirajo kot ljubitelji živali in zagovorniki transparentnosti v klavnicah. “V resnici gre za poskus vplivanja na čustva potrošnikov, kajti pogled v klavnico, četudi so vsi postopki ‘lege artis’, ni za laično oko. In ker je praznični december čas povečane potrošnje mesa in mesnih izdelkov seveda ni naključje, da so se lani pridobljeni sporni posnetki v javnosti pojavili prav zdaj,” menijo.

Ob tem so spomnili, da so klavne živali rojene in vzrejene z namenom, da bodo postale del človeške prehranske verige. Pri tem je sicer nesporno, da jim je od rojstva do smrti potrebno zagotavljati pogoje za zadovoljevanje vseh bioloških in etoloških potreb.

Slabo ravnanje s prašiči in govedom v mariborski klavnici Košaki TMI

Društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project) je 16. decembra objavilo posnetke slabega ravnanja s prašiči in govedom iz mariborske klavnice Košaki TMI, zaradi česar je uprava za varno hrano uvedla inšpekcijski postopek, nekateri trgovci pa so se odločili, da iz svoje ponudbe začasno umaknejo izdelke Košakov. Društvo AETP je zapisalo, da so nedovoljene prakse v slovenskih klavnicah običajne.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar