FOTO: Marlesove hiše priljubljene tudi v tujini

VIR: Marles hiša

Letos mineva 75 let od pričetka proizvodnje lesenih montažnih objektov na lokaciji proizvodnje Marlesovih hiš v Podvelki. Do danes so proizvedli več kot 28.000 stanovanjski objektov in več kot 400 velikih investicijskih objektov. Lansko leto so prodajo povečali za tretjino.

Kot je povedal direktor podjetja Bogdan Božac, so v okviru celotne skupine Marles ustvarili 1,2 milijona evrov čistega dobička, prodajo pa povečali za tretjino. Ob proizvodnji hiš se lahko pohvalijo tudi s proizvodnjo stavbnega pohištva, Marles, proizvodnja stavbnega pohištva d.o.o., v okviru katerega proizvajajo lesene in les-ALU okna. V preteklem letu so na ta račun ustvarili skoraj 6,5 milijona evrov prihodkov. Tako so ustvarili najvišji promet v svoji zgodovini.

Marles hiša
Marles hiša

V največjem podjetju poslovnega sistema Marles – v družbi Marles hiše Maribor, d.o.o. pa so ustvarili več 19 milijonov evrov prihodkov ter ustvarili več kot 228.000 evrov čistega dobička po plačilu davkov. Prihodke so tako napram letu 2015 povečali za skoraj 30 odstotkov, od tega do dobri dve tretjini ustvarili z izvozom.

Cvetoči izvoz

Največ prihodkov so v podjetju ustvarili v Nemčiji, sledijo trgi Avstrije, Švice in Italije, kjer je podjetje že tradicionalno navzoče.

Podjetje Marles hiše je s temi poslovnimi rezultati znova dokazalo, da je daleč največji in najpomembnejši slovenski proizvajalec in izvoznik lesenih objektov, ki ima vodilno strateško in razvojno vlogo na področju lesenih montažnih objektov,” poudarjajo v Marlesu.

Dodatno zaposlovanje

Rast prihodkov, tudi dobička priča po uspešnosti, razvoju in večanju obsega dela. Zato so morali tudi zaposlovati in tako dodatno zaposlili še 20 ljudi, med njimi tudi visoko izobražene univerzitetne inženirje gradbeništva, inženirje lesarstva, pa tudi druge tehnično izobražene profile. V podjetju ocenjujejo, da bodo glede na trend rasti morali zaposlovati tudi v letu 2017.

Hčerinske družbe v tujini

Zaradi svoje strateške, izvozno zastavljene usmeritve, imajo v podjetju Marles hiše v tujini ustanovljene hčerinske družbe, pri čemer obseg poslov raste tudi slednjim. “Tako je naša hčerinska družba v Avstriji Marles Fertighaus svoje prihodke v letu 2016, glede na leto 2015, povečala za 15 odstotkov, glede na leto 2013 pa kar za dobrih 72 odstotkov. Povečalo se je tudi število na novo sklenjenih pogodb, ki ji je družba Marles Fertighaus sklenila v letu 2016, in sicer za 30 odstotkov,” pojasnjujejo v Marlesu.

Seveda pa na vseh trgih še vedno nastopamo kot slovensko podjetje, v največji možni meri skušamo storitve zagotavljati s slovenskimi izvajalci. Nenazadnje se trudimo biti uspešni tudi doma, tako da nam je lani uspelo število sklenjenih pogodb za 65 odstotkov povečati tudi v Sloveniji,” je dejal Božac, ki za naslednje leto po konzervativno zastavljenem načrtu napoveduje nadaljnjo desetodstotno rast prodaje in povišanje dobička.

Oddaj komentar