Vlada je izdala soglasje za nakup zdravil za zdravljenje COVID-19

Vlada je izdala soglasje k Pooblastilu Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje za nakup zdravil za zdravljenje COVID-19 v okviru Skupnega javnega naročila držav članic Evropske unije,

S tem pooblastilom Ministrstvo za zdravje pooblašča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za izvedbo vseh postopkov in aktivnosti, povezanih z nakupom, vnosom, prevzemom, shranjevanjem in razdeljevanjem zdravil za zdravljenje COVID-19, ki jih Republika Slovenija nabavlja v okviru skupnega javnega naročila držav članic Evropske unije za nakup zdravil za zdravljenje COVID-19.

Gre za inovativna zdravila za zdravljenje nalezljive bolezni COVID-19, ki so bila razvita v zelo kratkem času, zato se pričakujejo razmeroma visoke cene.

Večina zdravil je še v fazi razvoja, zato v tem trenutku ni mogoče napovedati, katero zdravilo bo treba nabaviti in v kakšnih količinah. Zelo groba ocena je, da bi bilo v letu 2021 potrebnih 10 milijonov evrov, v letu 2022 pa 30 milijonov evrov. Za ta namen se zagotovijo sredstva za leto 2021 s prerazporeditvijo Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022. Za leto 2022 se bodo manjkajoče pravice za navedeni namen v letu 2022 zagotovile s prerazporeditvami znotraj finančnega načrta pristojnega resorja.

Oddaj komentar