Triki za pripravo najboljšega kostanja v domači pečici

FOTO: Pixabay.com

Pečico vključimo in nastavimo na 220 stopinj Celzija. Kostanj pred peko obvezno zarežemo po ravnem delu ali zaobljenem delu ploda v obliki križa ali po širini skozi celo stranico ploda.

Zareza mora biti ravno toliko globoka, da predre lupino in kožo pod njo. Pazite, da ne zarežete v meso kostanja, saj lahko zaradi tega med peko razpade. Zarezane kostanje v eni plasti razporedite po pekaču (predlagamo, da se poslužite papirja za peko, saj je madeže od peke kostanja s pekača težko odstraniti) poškropite z vodo in pečemo na najvišjem vodilu 25 do 35 minut, na opciji žar.

Med peko kostanje dva do trikrat dobro premešate, da se enakomerno zapečejo. Ko želite oceniti, ali je kostanj dovolj pečen, poskusit najbolj debel plod. Pečene kostanje stresete na krpo, ki jo testno zavijete in pustite stati približno 10 minut. Kostanj nato stresete v skledo in predlagamo, da si ga takoj privoščite, saj je najboljši, dokler je še vroč.

Dodatni triki:

Na začetku pečenja se lahko kostanj polije z malo vode in za približno 5 minut pokrije, da se najprej malo skuha.

Nato ga odkrijete in pečete še približno 20 minut. Kostanj je potrebno stalno mešati, da se ne zažge.

Na koncu, ko je že pečen, ga za 5 minut zavijte v mokro oziroma vlažno krpo, saj se bo tako lažje lupil.

Ko se kostanj ohladi, se težje lupi, zato ga čim prej pojejte.

Kostanj mora biti po nabiranju odležan nekaj dni, da se bo lažje lupil.

Oddaj komentar