Gajser in Pancar sta v nedeljo v Turčiji na novi dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu

Tim Gajser, Vir: AMZS

To nedeljo, 5. septembra 2021, se z dirko v Afyonkarahisarju v Turčiji nadaljuje svetovno prvenstvo v motokrosu, v katerem slovenske barve zastopata Tim Gajser v kategoriji MXGP in Jan Pancar v MX2.

Nova dirka po  mesecu dni premora

Po skoraj mesecu dni premora bodo v nedeljo znova na delu motokrosisti, ki se borijo za čim boljša mesta v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v razredih MXGP in MX2. Slovenijo bosta z licencama AMZS na Veliki nagradi Turčije v Afyonkarahisarju predstavljala aktualni svetovni prvak razreda MXGP Tim Gajser in Jan Pancar, ki vozi v šibkejšem razredu MX2.

Peklenski ritem dirk, kar osem od skupno enajstih v dveh mesecih

Najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser je zadnjo dirko končal zmagovito. V Kegumsu v Latviji sicer ni prvi prečkal ciljne črte niti v eni vožnji, a dve drugi mesti sta vseeno zadostovali za vrh zmagovalnih stopničk na Veliki nagradi Latvije. Zdaj sledi peklenski ritem dirk, saj bodo vozniki v naslednjih dveh mesecih odpeljali kar osem od skupno enajstih dirk, kolikor jih je po koledarju še ostalo do konca sezone. Gajser se je v preteklih dneh malce spočil in napolnil baterije, nato pa znova trdo zagrabil za krmilo Honde in treniral, saj se zaveda, da prednost trinajstih točk pred drugouvrščenim Francozom Romainom Fevbrejem v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo lahko izpuhti že z eno samo zgolj povprečno vožnjo.

“Kadar v dirkanju in vožnji uživam, vem, da bodo tudi rezultati dobri”

“To je proga, na kateri sem na njej v preteklosti zelo užival in se rad vozil, zato upam, da bom s tem nadaljeval na obeh prihajajočih preizkušnjah. Kadar v dirkanju in vožnji uživam, potem vem, da bodo tudi rezultati dobri,” je za tovarniško spletno stran Honde povedal slovenski motokros šampion, ki zelo dobro ve, da bodo tekmeci zelo nevarni. Predvsem Španec Jorge Prado in Italijan Antonio Cairoli bosta motivirana, še posebej pa verjetno rekonvalescent po poškodbi Jeffrey Herlings, sicer zadnji zmagovalec preizkušnje v Turčiji pred dvema letoma, na kateri je bil Gajser tretji. Nizozemec je zacelil počeno lopatico in brez dvoma se bo odločno želel vmešati v boj za naslov svetovnega prvaka, čeprav za Gajserjem zaostaja 43 točk.

Prva vožnja VN Turčije v razredu MXGP v Afyonkarahisarju bo v nedeljo 5. septembra 2021 ob 12.15 uri, druga pa ob 15.10 uri.

Jan Pancar. Vir: AMZS

Zmaga doma je lep obet

V razredu MX2 bo vozil Jan Pancar. V Turčiji je pred dvema letoma vknjižil pet točk, tokrat cilja na boljši izkupiček. Da je v dobri formi in dobro pripravljen, je pokazal na nedeljski dirki državnega prvenstva na radizelski progi, saj je brez težav zmagal v razredu MX Open. Tudi trda podlaga je Pancarju bistveno bolj domača in pri srcu ter se na njej veliko rajši pelje kot na mehki. A konkurenca je ostra in vsaka majhna napaka lahko pomeni hiter zdrs po lestvici, na kateri Pancar trenutno v skupnem seštevku zaseda 19. mesto. Tako za Pancarja kot Gajserja bodo pomembni tudi eksplozivni štarti, saj ti prinašajo možnost izognitve zapletom, ki lahko sledijo, če ostane voznik bolj v sredini v nepredvidljivi gneči in si tako nabere zaostanek za tistimi, ki so temu uspeli pobegniti. Ker bo na 1725 metrov dolgi stezi Afyon Motor Sports Center na sporedu v sredo 8. septembra 2021 še ena dirka svetovnega prvenstva, bo sila pomembno dobro spoznati progo in se z njo čim bolj spoprijateljiti.

Prva vožnja VN Turčije v razredu MX2 v Afyonkarahisarju bo v nedeljo 5. septembra 2021 ob 11.15 uri, druga pa ob 14.10 uri.

Oddaj komentar