Spletni nakupi iz tujine z današnjim dnem precej dražji

FOTO: Pixabay.com

Z današnjim dnem bodo na območju celotnega EU-ja vsi spletni nakupi do 150 evrov, v azijskih ali britanskih spletnih trgovinah, obdavčeni z DDV-jem. Le v Sloveniji bo morda prišlo do zamika, saj DZ še ni sprejel novele zakona o DDV-ju.

Danes, 1. julija, začne veljati evropska direktiva o DDV. S tem se ukinja oprostitev plačila uvoznih dajatev. Trenutno so vse pošiljke, ki so vrednosti do 22 evrov in v Evropsko unijo prispejo iz tretjih držav, oproščene plačila uvoznih dajatev. Tako bodo poceni nakupi iz Kitajske, preteklost.

Evropska direktiva

V veljavo je tako stopila evropska direktiva, sprejeta pred štirimi leti, ki naj bi zaščitila spletne trgovce v EU-ju, ker so bili v neenakovrednem položaju z azijsko konkurenco. Po brexitu pa tudi s tisto iz Združenega kraljestva. Zaradi množičnosti spletnega nakupovanja iz t. i. tretjih držav naj bi po nekaterih ocenah EU zaradi tega izgubil sedem milijard evrov javnih prihodkov.

Tako bo od danes treba za vse blago, uvoženo iz držav zunaj EU, plačati DDV ne glede na njegovo vrednost. To pomeni, da bodo kupci morali plačati DDV tudi za pošiljke v vrednosti do 22 evrov. DDV se bo obračunal po stopnji 22 odstotkov oziroma po znižanih stopnjah 9,5 odstotka ali 5 odstotkov.

Za dražje pošiljke še dodaten strošek carina

Samo DDV bo treba plačati za pošiljke v vrednosti do 150 evrov, za dražje pošiljke bo treba plačati še carino. Izjema ostajajo pošiljke, ki jih fizična oseba pošilja fizični osebi v vrednosti do 45 evrov (darila). Te pošiljke bodo še vedno oproščene plačila DDV in carine, pojasnjujejo za Večer na Fursu.

Oddaj komentar