Predsednik Pahor v državni zbor poslal predlog za imenovanje ustavnega sodnika

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, v ponedeljek, 28. junija 2021, predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije Igorju Zorčiču posredoval predlog, v katerem za sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije predlaga izr. člana SAZU, zasl. prof. dr. dr. h.c. Janez Kranjca, zaslužnega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Dr. Kranjc je cenjen pravni strokovnjak tako doma kot v tujini. Med drugim je trikrat opravljal funkcijo dekana Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in predsedoval Evropski zvezi pravnih fakultet. Je nosilec najvišjih državnih odlikovanj Slovenije, Francije in Avstrije in častni doktor tujih univerz.

Javnosti se bo predstavil  v Predsedniški palači v petek

Dr. Janez Kranjc uživa ugled cenjenega in odličnega pravnega strokovnjaka z visoko stopnjo osebne integritete. Predsednik Pahor ocenjuje, da bo dr. Kranjc v primeru izvolitve lahko pomembno prispeval k delu in vlogi Ustavnega sodišča Republike Slovenije kot najvišjega organa sodne oblasti za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin v državi. Janez Kranjc se bo predstavil javnosti v Predsedniški palači v petek, 2. julija 2021 ob 10.30.

K možnosti kandidiranja je dr. Kranjca povabil predsednik republike in pri tem uporabil zakonsko določbo, da h kandidaturi lahko nagovori kandidata izven javnega poziva. Tako je ravnal tudi v primeru akademika prof. dr. Pavčnika in sedanjega predsednika ustavnega sodišča prof. dr. Kneza.

Oddaj komentar