Mariborski homoseksualec: Parada ponosa ali pustna povorka?

Marko Podgornik Verdev, uspešen mariborski podjetnik je po vikendu, ko se je v Mariboru odvila Parada ponosa sklenil, da na to temo zapiše dolg zapis na družbenem omrežju.

Zapis je začel s tem, da se je vprašal: “Parada ponosa ali pustna povorka?” V nadaljevanju pa zapiše: “Lahko mi rečete gej ali biseksualec. Tudi peder, če hočete. Meni je vseeno. V bistvu niti sam ne vem, kaj sem. V preteklosti sem seksal z ženskami in ob tem iskreno neizmerno užival. A seks z moškim je (zame) boljši. In zato verjetno ne bom nikdar več spal z žensko. Sem gej ali sem biseks? Sem bil prej eno, zdaj sem drugo? Jaz sem jaz. Ker spadam v skupino ljudi, zaradi katere je nastala parada ponosa, si o tem upam zapisati svoje misli. Svoj pogled. Svoje argumente. Iskreno in z vsem srcem podpiram prizadevanja LGBTQ+ populacije za enake pravice. In da ne ostajam pri besedah; naše podjetje je prva družba v zasebni lasti na Štajerskem, ki je pridobila certifikat “LGBT prijazni”. Spolna usmerjenost nima nikakršne veze s sposobnostjo posameznika in z njegovim delom v podjetju. Pika. Amen. Vesel sem, SREČEN in hvaležen, da je skupina mavričnih ljudi uspela doseči, da sem lahko danes poročen z moškim. Da lahko to, kar sem moral pred 30 leti skrivati, danes javno živim.”

Če si klovn, si lahko klovn vsak dan

“A eno so pravice do dostojnega življenja, drugo so pravice do oblačenja po svojih željah. Osebno sem mnenja, da parada ponosa ni maškarada. Živimo v svetu, kjer lahko hodiš vsak dan oblečen kakorkoli želiš. Bodite iskreni in si odgovorite na vprašanje – kolikokrat v letu se obrnete za nekom, ki je “čudno” oblečen. Kolikokrat komentirate ali v mislih obdelujete obleko nekoga drugega. Če smo “čudno” oblečeni že itak vsak dan, zakaj je potem potrebno ravno parado ponosa spremeniti v parado posmehovanja javnosti? Če si klovn, si lahko klovn vsak dan. Kar nekaj moških se danes oblači v oblačila, ki so pred leti pristajala zgolj nežnejšemu spolu. Ljudje na ulici se za njimi obračamo in se sprašujemo kam gre ta svet. Vsaj v Mariboru je tako. V Ljubljani si upajo(te) dosti več. Ampak parada ponosa ni namenjena pravicam do oblačenja po svojih željah. Namenjena je pravicam do enakopravnega življenja z ostalimi ljudmi. Da bomo vsi enaki pred zakonom. In ne oblačenju. Ni ga zakona, ki bi zapovedoval obleko, “ še zapiše Podgornik Verdev.

Se kdaj vprašate, če morda vi postavljate stereotipe o gejih?

“Se kdaj vprašate, če morda vi postavljate stereotipe o gejih? Ste kdaj pomislili, koliko škode naredite s tem mladim fantom? Ki so šele ugotovili, da jih privlačijo moški? In si ne upajo nikomur povedati? Ker so geji poženščeni in se oblačijo v roza. Ker tako vsi mislijo o nas (vas). In bodo tarča posmeha? Zakaj to vem? KER MI VSI LJUDJE GOVORIJO DA NE IZGLEDAM KOT PEDER. Torej imajo vsi ljudje predstavo, kako bi naj izgledal. Tudi sam jo imam. Sam rečem, da nisem tipčen peder. In od kod imam predstavo kakšni tipični pedri s(m)o? S faking parad ponosa. Te so namreč slika, ki jo o LGBT populaciji rišete javnosti. Jebat ga. Ta zapis ni namenjen nobenemu posamezniku. Tudi ni namenjen prepiru na Facebooku. Namenjen je zgolj razmisleku ali je res potrebno tako ali se da kako drugače,” svoj zapis sklene Marko Podgornik Verdev.

Oddaj komentar