Sorodniki treh žrtev ogljikovega monoksida dobili odškodnino od države

FOTO: Pixabay.com

Po sklenjeni sodni poravnavi je država poravnala svoj del odškodnine svojcem treh mladih, ki so se v apartmaju pod Roglo leta 2012 zastrupili z ogljikovim monoksidom, na STA povzemajo poročanje Slovenskih novic. Vsakemu od staršev je pripadlo po 14.000 evrov odškodnine, ki sta ju skupaj poravnala država in Zavarovalnica Triglav.

Lani sodišče odločilo, da je do odškodnine upravičen brat ene od žrtev

Časniku je pojasnil odvetnik ene od družin Primož Krapenc, da je višje sodišče v Ljubljani že lani pravnomočno razsodilo, da je do odškodnine zaradi duševnih bolečin upravičen brat ene od treh žrtev. Po tej odločitvi je postalo jasno, da so do odškodnine upravičeni tudi drugi svojci, zato so obema toženima strankama že poslali poziv za plačilo odškodnine.

Sklenili so sodno poravnavo

Sodni postopek proti državi, ki se je v tej zadevi znašla zaradi nepravilnosti, ugotovljenih na upravni enoti Slovenske Konjice, ter proti Dimnikarstvu Lapuh, se zaključil s sklenitvijo sodne poravnave, pišejo Slovenske novice. Za slednjega je po 9000 evrov odškodnine plačala zavarovalnica, pri kateri je imelo podjetje zavarovano odgovornost, po 5000 evrov s pripadajočimi zamudnimi obrestmi od leta 2013 dalje pa država.

Niso imeli rednih pregledov kurilnih, dimniških in prezračevalnih naprav

Januarja je minilo devet let, odkar se je v enem od apartmajev v apartmajski hiši Kragulj tik pod Roglo zgodila tragedija. Trije mladi, takrat 24-letni Dragan Žunić iz Zidanega Mosta, dve leti mlajši Davor Grofelnik s Polzele in 24-letna Bernarda Hiti s Trojan, so umrli zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Ta se je v prostoru sproščal zaradi sočasnega delovanja plinske in kaminske peči, pri čemer pa ni bilo ustrezno poskrbljeno za zračenje. Preiskava je pokazala, da se to ne bi zgodilo, če bi lastnik apartmaja poskrbel za to, da bi dimnikarji zagotovili redne letne preglede kurilnih, dimniških in prezračevalnih naprav. Ob tem je apartma imel uporabno dovoljenje, ki ga je izdala konjiška upravna enota, čeprav ga ne bi smela.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar