Ob nenehnih podnebnih spremembah bo pomanjkanje vode prizadelo vse nas in še bolj prihodnje generacije

foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

20. maja je na spletu potekala zaključna konferenca evropskega projekta Impuls4Action, na kateri so sodelovali udeleženci s celotnega alpskega območja.

Zmanjšujejo se površine za kmetovanje in divjad

Po pozdravnem nagovoru deželnega glavarja Hochgruberja Kuenzerja iz Južne Tirolske, ki se je zahvalil ljudem, ki lobirajo za naše alpske pokrajine in tla, je osrednja govornica profesorica Lučka Kajfež Bogataj z Univerze v Ljubljani poudarila, da sta zemlja in tla v Alpah pod pritiskom, zaradi česar se zmanjšujejo površine za kmetovanje in divjad, kar zmanjšuje proizvodnjo hrane in biološko raznovrstnost.

Ob nenehnih podnebnih spremembah bo pomanjkanje vode prizadelo vse nas in še bolj prihodnje generacije

Zato je pomembno, da vključimo deležnike z različnih področij, vključno s predstavniki mladih, da bi na lokalni ravni ukrepali v zvezi s temi medsebojno povezanimi temami. Manj padavin, a hkrati bolj ekstremne vremenske razmere in izsuševanje šotišč že zdaj povzročajo pomanjkanje vode, več poplav in erozijo tal, kar vse bolj vpliva na kmetijstvo, pridelavo hrane in tudi infrastrukturo.

Po drugi strani pa poraba zemljišč ne vpliva le na gospodarstvo, temveč tudi na kakovost
življenja. Ponovna uporaba razvitih zemljišč je še vedno nizka in znaša le 13 %, degradacija tal pa se ne spremlja dobro.

Poudarila je: “Kot spodbuda za ukrepanje odločevalcev je potreben celostni pristop, saj so teme med seboj povezane. Zato si moramo prizadevati za skupne rešitve, namesto da jih obravnavamo ločeno. Zato so potrebni zavezujoči cilji, naložbe v recikliranje zemljišč in vzpostavitev povezanih zelenih infrastruktur.”

Vsa ta vprašanja je treba obravnavati tudi ob upoštevanju podnebnih sprememb in zelenega dogovora EU. Ohranjanje in ponovno namakanje šotišč imata v tem kontekstu pomembno vlogo pri vezavi CO2 in končni zaščiti našega podnebja. To koristi tudi kmetijstvu, gospodarstvu in prebivalstvu. Podnebne spremembe povečujejo potrebo po povezovalnih dejavnostih in prilagojenih instrumentih za varstvo tal ter razvoj modrih
in zelenih infrastruktur.

Cilj projekta Impuls4action je uvesti ukrepe v podporo našim alpskim tlom

V tej luči je cilj projekta Impuls4action uvesti ukrepe v podporo našim alpskim tlom in trajnostnemu razvoju z zagotavljanjem ustreznih instrumentov, ozaveščanjem in iskanjem novih modelov za varstvo tal v Alpah. Projekt obravnava tri teme: 1. upravljanje voda, 2. obnova in razvoj podeželja in 3. šotišča, ki vse vplivajo na alpska tla. Izhajajoč iz različnih lokalnih delavnic z deležniki so skupaj z deležniki pilotnih regij razviti scenarije za vse tri teme, da bi preučili možen prihodnji razvoj.

Na podlagi tega se je mogoče odločiti za zaželen prihodnji razvoj in sprejeti ukrepe, ki podpirajo to smer in preprečujejo nezaželen razvoj. Za zagotavljanje praktične pomoči, uporabne tudi po koncu projekta, je bil razvit priročnik “Manjša raba zemljišč”.

Zbirka orodij zagotavlja ustrezne podatke, najboljše prakse, strokovna mnenja, metode in predloge na spletu: www.impuls4action.eu o treh temah zainteresiranim in zadevnim stranem na lokalni in regionalni ravni na območju EUSALP.

Namen zbirke orodij je spodbuditi lokalne in regionalne ukrepe v zvezi s specifičnimi vprašanji alpskega območja v skladu z izjavo EUSALP o “trajnostni rabi zemljišč in varovanju tal“. Poleg tega je bila predstavljena še ena strateška pobuda alpskega območja “pametne vasi”, občine, ki z uporabo najnovejših tehnologij izboljšujejo kakovost življenja, lokalne skupnosti in druge storitve, kot je mobilnost za lokalne prebivalce.

Predstavljena je bila tudi spletna platforma za opazovanje suše, ki je rezultat projekta ADO (Alpine Drought Observatory) v okviru programa Alpine Space in izhaja iz podatkov, da
so v južnih in vzhodnih Alpah padavine močno zmanjšane, zlasti spomladi.

Predstavniki mladih, zlasti mladi kmetje, so vsak dan priča podnebnim spremembam, zato se zavedajo, da je ozaveščanje ključnega pomena za hitrejšo spremembo miselnosti.

Za boljšo prihodnost jih je treba spodbujati s subvencijami za trajnostno kmetijstvo s poudarkom na novih tehnologijah. Trajnostni razvoj ne pomeni le varovanja okolja, temveč tudi pameten način življenja. Zato ima obnova in razvoj podeželja ključno vlogo ne le pri zaščiti rabe zemljišč, temveč tudi pri uskladitvi s potrebami mlajše generacije – tj.
digitalna infrastruktura in zelena mobilnost -, kar bi zagotovilo gospodarsko in okolju prijazno rast. Prvi koraki so bili storjeni, vendar pa ambiciozni cilji niso dovolj, potrebni so konkretnejši izvedbeni ukrepi, okrepiti pa je treba tudi izmenjavo med različnimi zainteresiranimi stranmi. Manjši poseg v prostor ponuja tudi nove priložnosti, vključno z gospodarstvom (npr. obnova).

Da bi dosegli kritično maso, je čas, da zdaj ukrepamo in cenimo naša alpska tla, zaključijo.

Oddaj komentar