Kljub zeleni fazi, se določeni ukrepi ne bodo opustili

Na vladni novinarski konferenci so spregovorila Irena Grmek Košnik, epidemiloginja iz območne enote NIJZ v Kranju, ki je dejala, da bo “verjetno epidemija končana, ko pridemo do manj kot 50 pacientov na intenzivnih enotah in manj kot 250 pacientov v na intenzivnih enotah”.

Poudarila je, da je trenutno epidemije podaljšana do 15. junija, ter da smo v drugi val epidemije vstopili 18. oktobra 2020. Ta pa se bo po njenem mišljenju končala, ko bo manj kot 250 pacientov v bolnišnicah in manj kot 50 na intenzivni negi.

Poudarila pa je, da bomo v zeleno fazo prešli, ko bo 7 dnevno povprečje manj kot 300 okuženih. Trenutno je ta številka pri 309. Načrt sporočanja ukrepov oz. vladnemu semaforju je v zeleni fazi dodano PCT, določene omejitve še vedno ostajajo.

Kaj nas čaka?  Irena Grmek Košnik, epidemiloginja iz območne enote NIJZ v Kranju pove: “Veliko tveganje je, da bi nošenje mask in distanco, higieno rok opustili prehitro. Država ni varna, dokler niso varne vse države.”

Nošenje mask še ne bo kmalu končano

Glede na vzpodbudne podatke bomo verjetno v Sloveniji kmalu prešli v zeleno fazo. A to ne pomeni opuščanja ukrepov pove epidemiloginja: “Lahko da bomo prešli v zeleno fazo v nekaj dneh, predvidevamo da naslednji teden. Vendar še vedno bomo v epidemiji, za čas epidemije pa ne moremo opustit ukrepov, kot so razdalja, nošnja mask. Tako da bo verjetno tudi uradno prišlo do pravila, da se ti ukrepi podaljšajo.”

Oddaj komentar