Materinski dan: V Sloveniji ima otroke tričetrtina žensk, ki so starejše od 19 let

FOTO: Pixabay.com

Današnji materinski dan, 25. marec, bo priložnost za obravnavo pomena materinstva v družbi. O tem bo spregovoril tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. V Sloveniji ima otroke tri četrtine žensk, ki so starejše od 19 let.

Minister Cigler Kralj se bo na današnji novinarski konferenci NSi skupaj s poslanko te stranke Ivo Dimic dotaknil tudi usklajevanja poklicnega in družinskega življenja. Za Slovenijo je namreč zaradi urejenega področja varstva otrok značilno, da so matere zaposlene.

Ženske v Sloveniji rojevajo vedno pozneje

Naša država je bila leta 2019 v EU v vrhu po stopnji delovne aktivnosti žensk v starosti 15 do 64 let z dvema otrokoma. Delovno aktivnih jih je bilo namreč kar 88 odstotkov. Z odstotkom manj je sledila Švedska.

Ženske v Sloveniji rojevajo vedno pozneje. V obdobju po 2. svetovni vojni so bile ob rojstvu prvega otroka najmlajše leta 1976, ko so bile v povprečju stare 22,7 leta, leta 2019 pa se je ta starost zvišala že na 29,6 leta.

Med vsemi, ki so rodile, je največ takih, ki imajo dva otroka

Pri nas ženska statistično rodi približno 1,5 otroka, vendar so v to številko zajete vse ženske, tudi tiste, ki niso oz. še niso rodile. Med vsemi, ki so rodile, je največ takih, ki imajo dva otroka. V Sloveniji je materinski dan 25. marca, ko je v Katoliški cerkvi praznik angelovega oznanila Mariji, da bo rodila Božjega sina.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar