V taboru svetovne prvakinje načrtujejo nastop na jutrišnjem superveleslalomu

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Cortini d’Ampezzo se po današnji odpadli alpski kombinaciji začenja s superveleslomoma za ženske in moške, ki sta na sporedu jutri. Ilka Štuhec načrtuje nastop kljub odsotnosti treninga v zadnjih 14 dneh. V ekipi ostajajo previdni in gledajo širšo sliko.

Razmere v italijanskih Dolomitih so Štuhčevi in ekipi v zadnjih dneh močno prekrižale načrte. Načrtovali so nekaj dni treninga, ki bi pokazal, kakšen je prag bolečine v gležnju, zaradi katerega je Štuhčeva izpustila tekmi v Garmisch Partenkirchnu. Te bodo, kot je Štuhčeva omenila že na novinarski konferenci pred odhodom na svetovno prvenstvo, zagotovo prisotne na tekmah, a se bo tega enostavno morala navaditi in stisniti zobe. Obilo deževja in snega v zadnjih dneh je prineslo zaprtje tako rekoč vseh okoliških smučarskih središč in med drugim odneslo današnji začetek prvenstva s kombinacijsko tekmo.

Štuhčeva je z ekipo danes dan izkoristila za trening v Cortini d’Ampezzo in prvič po 14 dneh trenirala med vrati, na sicer zelo mehkem snegu in v veleslalomski postavitvi. »Vsekakor je dobro biti nazaj na snegu in skušati napadati. Veselim se jutrišnjega začetka prvenstva. Na Cortino imam lepe spomine in upam, da na tem prvenstvu ustvarimo nove,« pravi dobitnica zadnjih dveh zlatih medalj v smuku na svetovnih prvenstvih. »Gleženj je tukaj,« odgovarja na vprašanje o prisotnosti bolečin in dodaja: »Kot že rečeno, pričakovati, da bo bolečina izginila je iluzorno, zato je potrebno stisniti zobe. Jutri grem v tekmo brez pritiska, razen tistega na zunanjo smučko, kot pravi Štef.«

Dobro vzdušje v ekipi

Vzdušje v ekipi je torej dobro. V ekipi se zavedajo, da je glavni test za Mariborčanko na sporedu v soboto, ko bo na sporedu smuk. V zadnjih dveh primerih na svetovnih prvenstvih Štuhčeve na smuku ni premagal nihče. Trener Stefan Abplanalp je danes po treningu povedal: »Svetovna prvakinja vedno želi nastopiti. Veseli nas, da je temu tako. Jutri imamo priložnost, da znova začuti hitrost, da nadene štartno številko, tekmuje. Trenutno boljše podlage in pogojev, kot je superveleslalomska proga, ne bomo našli. Kot pravi sama, pritiska ni.«

Nepredvidljive razmere povzročajo spremembe v zadnjem trenutku

Današnja kombinacija je bila odpovedana zgodaj zjutraj, podobne vremenske razmere kot v zadnjih dneh so napovedane tudi za jutri. Kljub odločni napovedi jutrišnjega nastopa in velike želje v ekipi Štuhčeve zato puščajo odprte vse možnosti. »Vedno moramo gledati širšo sliko. Moramo se zavedati, da zaradi bolečin v gležnju zadnjih 14 dni nismo mogli količinsko trenirati toliko, kolikor bi želeli. Letos je dokazano najbolj konkurenčna v smuku, zato je naš osrednji cilj priti v najboljši možni pripravljenosti na sobotni smuk. Jutrišnji štart je zelo pomemben za samozavest in občutek tekmovalnosti. A če zjutraj ocenimo, da razmere niso primerne in je tveganje preveliko, smo tu, da Ilko zaščitimo in ne brezglavo tvegamo,« miselni proces ob spreminjajočih se razmerah in s tem povezanih prilagoditvah pojasnjuje Abplanalp.

Jutrišnji superveleslalom je na sporedu ob 10.30 uri.

Oddaj komentar