Slovenska Karitas tudi v času epidemije pomagala z akcijo Za srce Afrike

Vir: Pexes Slika je simbolična

Slovenska karitas že 15. leto zapored organizira dobrodelno akcijo Za srce Afrike, enajstič pa akcijo Z delom do dostojnega življenja. Z zbranimi sredstvi pomagajo najrevnejšim v Afriki, ki zaradi revščine, posledic podnebnih sprememb ali konfliktov nimajo osnovnih pogojev za preživetje in delo. Takšna pomoč je v času epidemije še dragocenejša.

Stiske revnih v Afriki se namreč letos zaradi novega koronavirusa še povečujejo, saj družine večinoma živijo od dnevnega zaslužka, ki ga zaradi omejitve gibanja ob epidemije pogosto ni, so na današnji novinarski konferenci opozorili predstavniki Slovenske karitas. Z zaprtjem šol je veliko otrok ostalo brez obroka, ki je za njih predstavljal edini obrok v dnevu.

V Ruandi se zaradi pomanjkanja zemlje veliko ljudi ukvarja s prodajo, kar jim je med epidemijo zaradi zaprtja javnih prostorov onemogočeno. Poleg tega ljudje brez zaščitnih mask ne smejo nikamor, niti k zdravniku. Maske pa so za revne družine predrage, zato so prisiljeni ostajati doma, ali pa si družina privošči eno masko, ki si jo posojajo med seboj, je vpliv koronavirusa na življenja revnih Afričanov opisala slovenska misijonarka Anka Burger, ki že 36 let deluje v Afriki, od tega 26 let v Ruandi. V tem času je opazila tudi veliko sprememb na bolje.

V zadnjih 14 letih je bilo s pomočjo zbranih sredstev v akciji Za srce Afrike in s sofinanciranjem ministrstva za zunanje zadeve ter misijonskega središča v Afriki zgrajenih ali obnovljenih in opremljenih sedem šol, en vrtec, šest zdravstvenih centrov, center za fizioterapijo, tri porodnišnice ter 15 vodnjakov. Ker v projekte vedno vključujejo tudi domačine, je na stotine domačinov dobilo delo in zaslužek za preživetje družin, je povedala vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jana Lampe.

Poudarila je, da je bilo do zdaj rešenih na tisoče življenj podhranjenih otrok, pomoč iz Slovenije pa dnevno lajša življenje 250.000 ljudem v srcu Afrike. Z lansko akcijo Za srce Afrike so zbrali skoraj 185.000 evrov, in realizirali več projektov, tako da je bila lanska akcija po oceni Lampetove najuspešnejša do zdaj.

Med drugim so v tem letu dokončali gradnjo šestih učilnic osnovne šole, zbornice in sanitarij za 900 otrok, kar se že kaže v izboljšanem učnem uspehu. Več kot 600 družinam in 400 otrokom pa so s pomočjo nakupa hrane, semen, kmetijskega izobraževanja, sajenja dreves in izdelave teras proti eroziji zemlje omogočili, da niso več lačni.

Z denarjem, ki ga bodo zbrali letos, namerava Slovenska karitas z nakupi hrane pomagati 600 otrokom, v Burundiju zgraditi prostore, kjer bi se lahko otroci in mladi priučili mizarstva in drugih spretnosti, v Ruandi pa bi kupili zobozdravstveni stol, da si ljudje ne bi več sami pulili zob.

V okrožju Karongi v Ruandi bo Karitas ob sofinanciranju zunanjega ministrstva usposabljala 250 domačinov za izdelavo opek s pomočjo petih preš iz Slovenije in znanja podjetja Damahaus prestige. Z znanjem si bodo lahko domačini kasneje samostojno pomagali do dohodka. Poleg tega bo 11 lokalnih skupnosti prejelo vodne črpalke, še dodatnim 130 družinam pa bodo s pomočjo sončnih celic omogočili uporabo luči.

Nataša Adlešič Barba iz sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč zunanjega ministrstva je povedala, da projekte Slovenske Karitas ocenjujejo kot trajnostne in učinkovite, saj so izvedeni v tesnem sodelovanju z lokalnimi partnerji. S prisotnostjo na terenu in sodelovanjem z lokalnimi prebivalci misijonarji in partnerji Karitas bolje kot drugi poznajo lokalne razmere, zato lahko s svojimi projekti odgovarjajo na dejanske potrebe lokalcev in ne le na potrebe, ki jih vidimo v Evropi, je sklenila Adlešičeva.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar