Promocija aktivnosti pri preprečevanju bolezni, povezanih z delom

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt Promocija aktivnosti za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu. Vrednost projekta znaša 250.000 evrov, od tega bo Evropski socialni sklad prispeval 200.000 evrov.Projekt bosta izvajala Nacionalni inštitut za javno zdravje in Univerza na Primorskem, so sporočili iz omenjene službe vlade.

Namen projekta je s celostnim pristopom in sistematičnimi aktivnostmi vplivati, da bo kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu manj. To bo prispevalo k zmanjšanju gospodarskih, socialno-ekonomskih in družbenih posledic kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu v Sloveniji, ki jih je vse več.

Pri kostno-mišičnih obolenjih, povezanih z delom, gre za okvare mišic, sklepov, kit, vezi, živcev, kosti in perifernega krvnega obtoka, ki jih povzročijo ali poslabšajo predvsem delo in vplivi iz neposrednega okolja, v katerem se delo opravlja. Te okvare prizadenejo predvsem hrbtenico, vrat, ramena in zgornje ude, lahko pa tudi spodnje ude, navaja ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na spletni strani.

Po njihovih navedbah so kostno-mišična obolenja najpogostejša z delom povezana težava v Evropi. Skoraj četrtina delavcev v EU ima bolečine v hrbtu, več kot petina pa v mišicah. Kostno-mišična obolenja se pogosto razvijejo v zelo resna bolezenska stanja, ki zahtevajo odsotnost z dela in zdravljenje. Posledica pa je lahko tudi trajna invalidnost in izguba zaposlitve.

Med ključne dejavnike za težave z duševnim zdravjem, katerih vzroki so povezani z delom, pa na ministrstvu navajajo še zlasti ustrahovanje, nadlegovanje in trpinčenje na delovnem mestu, fizično in verbalno nasilje na delovnem mestu, vključno z grožnjami z nasiljem, pa tudi različne oblike diskriminacije. Če podjetje slednjih oblik ravnanja ne kontrolira in preprečuje, se negativne posledice ne odražajo samo na počutju in storilnosti prizadetega delavca, ampak tudi v širšem delovnem okolju in v končni fazi na ekonomski učinkovitosti podjetja.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar