VIDEO: V letu 2018 rekordna distribucija električne energije

Elekro Maribor se lahko ponaša z rekordnim letom 2019, ko je bila v dosežena najvišja konična obremenitev doslej, uporabnikom pa so distribuirali tudi največ električne energije doslej. Družba je realizirala več kot 31,7 milijonov evrov investicijskih vlaganj. V sistem naprednega merjenja je vključenih 76 % vseh merilnih mest, mrežno integriranih je 2.241 proizvodnih virov. Elektro Maribor sicer sodeluje v slovensko-japonskem projektu pametnih omrežij in pametnih skupnosti.

V letu 2018 se je ponovno povečala konična moč, ki je z 441 MW dosegla najvišjo vrednost do sedaj. Od leta 2015 konična moč narašča vsako leto zapored, že dve leti zapored pa v času izjemno nizkih temperatur dosega rekordno vrednost. Konična moč je pomembna zaradi dimenzioniranja omrežja in njena intenzivna rast narekuje tudi ojačitve omrežja. Direktor Elektra Maribor Boris Sovič v izjavi o ambicijah družbe.

Celotni odjem na območju družbe se je v letu 2018 povečal za 1,4 % in dosegel 2,3 TWh. Četudi relativno visoka, je rast odjema na območju Elektro Maribor za približno pol odstotne točke šibkejša, kot sicer v slovenski elektrodistribuciji, kar gre pripisati drugačnim gospodarskim in socialnim razmeram na tem območju.

Družba povečuje jakost in naprednost omrežja

Družba je imela leta 2018 skupaj 16.616 km omrežja in sistematično povečuje robustnost srednje- in nizkonapetostnega omrežja tudi s polaganjem podzemnih vodov in izoliranjem nadzemnih vodov. Sistematično povečujejo tudi jakost in naprednost omrežja.
Leta 2018 je delež kabliranega omrežja prvič nekoliko presegel 50 %, delež kabliranega in nadzemnega izoliranega srednje- in nizkonapetostnega omrežja pa je prvič dosegel 70 %. Zaradi intenzivnih vlaganj je na območju družbe Elektro Maribor delež kabliranega omrežja nekoliko nad slovenskim povprečjem.

V letu 2018 tisoč novih uporabnikov

V lanskem letu je prišlo do tega, da se je pomembneje in bolj izrazito povečal odjem in tudi število uporabnikov v poslovnem odjemu, najbolj v industrijskem odjemu v srednji napetosti,” razlaga Sovič in dodaja da sklepajo, da je to posledica intenzivnejših gospodarskih aktivnosti, pri čemer pa je opazno, da je povečanje na območju Elektra Maribor za 0,5 odstotne točke nižje, kot je sicer v Sloveniji, kar kaže, da je še vedno razlika v obsegu gospodarske rasti.

Večja vlaganja v letu 2019

Od leta 2009 do 2018 je družba realizirala 249 milijonov evrov investicijskih vlaganj. Od leta 2019 do 2028 načrtuje družba investicijska vlaganja v dveh variantah. Po osnovni varianti je predvideno 304 milijonov evrov, po razširjeni varianti pa 405,6 milijonov evrov investicijskih vlaganj. V letu 2018 je družba realizirala več kot 31,7 milijona evrov investicijskih vlaganj, največ v zgodovini družbe.

Tudi v letu 2019 bodo v ospredju investicije v bolj robustno, močno in napredno elektrodistribucijsko omrežje. V načrtu je izgradnja oziroma obnova več kot 310 km srednje- in nizkonapetostnih vodov ter 82 transformatorskih postaj. Do konca leta 2019 bo v sistem naprednega merjenja vključenih že več kot 80 % vseh uporabnikov omrežja, kar pomeni, da bo cilj 80 % vključenosti, po Energetskem zakonu EZ-1, dosežen že pred letom 2020.

 

Oddaj komentar